(doc) Unul dintre candidații excluși din concursul pentru funcția de procuror general: Ușa Ministerului era închisă și lumina stinsă, când am fost să depun actele

Unul dintre candidații la funcția de procuror general, Artur Lupașco, susține că a fost respins din concurs pe motiv că are dosarul incomplet, și anume, lipsește declarația pe propria răspundere, care nu este inclusă în lista dosarului, fiind însă inclusă în Regulament. Candidatul a depus dosarul online, dar nu a semnat declarația pe propria răspundere, deoarece nu a găsit pe nimeni la Ministerul Justiției în weekend, pentru a efectua această procedură necesară în concurs.

Foto: Artur Lupașco/facebook

Astfel, candidatul la funcția de procuror general Artur Lupașco, în prezent procuror în Procuratura municipiului Chișinău, a precizat o serie de nedumeriri pe marginea acestui subiect pe pagina sa de Facebook, unde își împărtășește experiența de depunere a dosarului pentru concurs.

„Recunosc, a fost o slăbiciune a mea, convingerea inițială că e pe bune: un concurs! Simțeam că e o făcătură, dar pe urmă zic, poate NU, ia uite, lumea o stabilit limita până la minute, Domle, ora 23.59 a zilei de 20.10.2019. Iaca aiștea DA!, s-o gândit, poate vine cu dosarul vreunul care în restul zilelor muncește, sau se găsește vreun jurist printre ei, care a citit Regulamentul concursului. O să mă întrebați logic: da de ce să vii, dacă poți să-l și trimiți, prin e-mailul indicat, lui NataliaGraurJusticeGovMD, tăt frumos, doar e scris, în anunț, este lista documentelor de trimis, unde și cui?! Și aici începe problema juridică și eu vreau să întreb alți candidați care au depus actele, ei cum au făcut? Sau prin cine?”, a punctat Artur Lupașco.

„În condițiile în care duminică, data limită, când am fost să înaintez actele pentru concurs, ușa Ministerului Justiției era închisă și lumina stinsă, iar la telefonul indicat în anunț nu răspundea nimeni, cum urma să fie semnată o declarație personală, în funcție de Condițiile impuse de Regulament???? Bine, am urmat jocul până la final, deci am trimis dosarul cu 7 + 1 (buletinul) acte anexate de pe un e-mail, fără vreun răspuns, macar generat automat, apoi de pe alt e-mail. Niciun raspuns. Telefonez continuu, de la ora 16, pană la ora 23.00 a ultimei zile de depunere a dosarului. Nimeni la telefonul indicat! Merg să depun fizic dosarul și să semnez declarația pe propria răspundere”, a mai relatat Lupașco.

Contactați de UNIMEDIA, reprezentanții Ministerului Justiției au menționat că Artur Lupașco a depus o contestație, iar Ministerul Justiției urmează să se expună conform cadrului legal.

Artur Lupașco / Sursa:Artur Lupașco/facebook
cerere / Sursa:Artur Lupașco
cerere / Sursa:Artur Lupașco
cerere / Sursa:Artur Lupașco
cerere / Sursa:Artur Lupașco/facebook

UNIMEDIA amintește că la data de 30 septembrie curent, Ministerul Justiției a inițiat preselecția candidaților la funcția de procuror general al Republicii Moldova. Astfel, termenul limită pentru depunerea dosarelor a fost 20 octombrie, ora 23:59.

La data de 23 octombrie curent , Ministerul Justiției a anunțat că drept urmare a examinării și evaluării dosarelor depuse pentru concursul la funcția de procuror general, Comisia pentru preselecția candidaților a admis 16 candidați din 20 candidați care au aplicat pentru această funcție.

Potrivit ministrei Justiției, Olesea Stamate, cei patru candidați au fost excluși pe criterii de eligibilitate. Unii dintre ei nu au depus toate actele necesare, iar unul dintre candidați era peste limita de vârstă de 65 de ani.

La 21 septembrie a intrat în vigoare proiectul cu privire la modificarea Legii Procuraturii. Conform noilor modificări, concursul pentru funcția de procuror general constă din două etape: preselecția candidaților de către Comisia constituită de Ministerul Justiției și selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor. Modificările la legea procuraturii așteaptă un aviz final din partea Comisiei de la Veneția, care încă nu a venit.


Pub