Cine a furnizat Statelor Unite informații despre localizarea liderului ISIS

Serviciile de securitate irakiene și CIA au primit informații despre locul aflării liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, care au dus la localizarea și lichidarea acestuia în noaptea de 27 octombrie, de la unul dintre asistenții acestuia, informează Reuters, citând un oficial din cadrul serviciilor secrete irakiene.

Foto: CNN

Este vorba despre un bărbat pe nume Ismail al-Etawi, care a fost unul dintre cei mai apropiați asistenți ai lui al-Baghdadi. Liderul Statului Islamic îi încredințase acestuia selectarea comandanților și organizarea instructajelor religioase. El a fost arestat de autoritățile turce și predat ulterior irakienilor.

„Ethawi ne-a oferit detalii despre cinci bărbați, inclusiv el, care se întâlneau cu al-Baghdadi în Siria și în diferite locații pe care le utilizau”, a declarat pentru Reuters un oficial irakian, care are legături strânse cu mai multe agenții de securitate. „Am transmis detaliile către CIA, care a utilizat sateliți și drone care să urmărească fiecare mișcare a lui al-Baghdadi în Idlib, în ultimele cinci luni.

Al-Etawi a mai povestit că liderul ISIS obișnuia să negocieze cu subalternii săi în vehicule care transportau legume, pentru a nu trezi suspiciuni.

„Ne-au oferit toate locațiile unde s-au întâlnit cu al-Baghdadi în Siria și am decis să coordonăm totul cu CIA pentru a disloca mai multe surse în aceste zone”.

În urmă cu două zile, Baghdadi ar fi părăsit locația pentru prima dată împreună familia, pentru a călători cu microbuzul într-un sat din apropiere. „Au fost ultimele sale momente în viață”, a spus oficialul.

Amintim că președintele SUA, Donald Trump a anunțat în mod oficial lichidarea liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, care „a murit ca un câine, a murit ca un laș”, potrivit liderului american. Al-Baghdadi a murit în urma unui raid efectuat, noaptea trecută, în nord-vestul Siriei, de către forțele speciale americane.

Organizația pe care a condus-o este responsabilă de numeroase atacuri teroriste, pe care și le-a revendicat oficial, printre care și doborârea, în toamna anului 2015, a unui avion rusesc de linie în Egipt, soldată cu moartea celor 224 de persoane de la bord.

Până astăzi, moartea sa a fost anunţată de mai multe ori din 2005, dar a reapărut, bine sănătos, iar în 2010 era şeful Satului Islamic.

Abu Bakr al-Baghdadi, cel mai căutat om din lume, şi-a pierdut „califatul” în martie 2019, şi s-a ascuns în deşertul sirian, în timp ce gruparea sa Stat Islamic (SI), care a fost înfrântă şi a pierdut ultimul teritoriu pe care îl controla în Siria, şi nu mai este decât un grup împrăştiat de celule clandestine


Pub