În cadrul acordului, forțele siriene și ruse vor supraveghea procesul de retragere a forțelor kurde. Militarii kurzi, pe care Turcia îi consideră teroriști, nu au comentat până când acest pact, relatează BBC.
Începând de miercuri, ora 12:00 (09:00 GMT), poliţia militară rusă şi grănicerii sirieni vor intra în regiune şi vor facilita scoaterea membrilor YPG şi a armamentului lor dincolo de zona respectivă, într-o misiune care ar trebui să dureze şase zile”, potrivit acordului.
După înlăturarea YPG, trupele turceşti şi ruseşti vor crea patrule comune în nordul Siriei, pe o fâşie de 10 kilometri de la graniţa cu Turcia, potrivit acordului. Erdogan a adăugat că Ankara va colabora cu Moscova pentru revenirea în siguranţă a refugiaţilor sirieni, aflaţi în prezent în Turcia.
Semnarea acordului a fost anunțat după șase ore de discuții între președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir Putin, la Sochi.
„Obiectivul principal al operaţiunii este să scoată din zonă organizaţiile teroriste PKK/YPG şi să faciliteze revenirea refugiaţilor sirieni”, a declarat Erdogan în timpul unei conferinţe comune cu Putin. Ankara consideră că YPG este o organizaţie teroristă, din cauza legăturilor cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care conduce o insurgenţă în sud-estul Turciei şi este scos în afara legii.
„Această operaţiune garantează şi integritatea teritorială şi unitatea politică a Siriei...Nu am avut niciodată vreun interes pentru teritoriul şi suveranitatea Siriei”, a adăugat Erdogan.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a salutat acordul ca unul care ar pune capăt vărsării de sânge în regiune, în timp ce preşedintele turc Tayyip Erdogan a spus că Turcia nu are un interes ascuns pe teritoriul Siriei. YPG, componenta principală a Forţelor Democrate Siriene (SDF), care a luptat ani de zile alături de trupele americane împotriva grupării Stat Islamic, se va retrage din oraşele Tel Rifaat şi Manbij, potrivit acordului convenit de Erdogan şi Vladimir Putin în staţiunea rusească Soci, de la Marea Neagră.
Ofensiva turcă a început după ce SUA au anunțat retragerea bruscă și neașteptată a trupelor sale din nordul Siriei. Trupele americane sprijineau luptătorii kurzi, care au fost aliați în lupta împotriva grupului ISIS din regiune.
Amintim că preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, marţi, pentru discuţii despre viitorul conflictului sirian, în timp ce un armistiţiu intermediat de Statele Unite urmează să expire în cursul nopţii, relatează DPA.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!