(video) Apă murdară cu bacterii periculoase și miros de pește, în robinetele locuitorilor unui oraș din nordul țării. „De 10 ani e așa”

Locuitorii orașului Cupcini din raionul Edineț nu mai pot bea apa din robinet de ani buni și nici nu o pot folosi pentru a prepara mâncare sau pentru a spăla haine. Asta din motiv că apa este pompată cu impurități, cu bacterii periculoase și emană un miros de pește, iar autoritățile nu întreprind nicio măsură pentru a îmbunătăți situația, informează nordnews.md.

Localnicii se plâng pe faptul că deși apa este foarte murdară și cu miros neplăcut, ei sunt nevoiți să plătească unul din cele mai tarife din țară - între 300 și 500 de lei pentru o singură factură. Instituțiile publice din orașul Cupcini, inclusiv școlile și grădinițele, folosesc, pentru consum, apa din fântânile arteziene care au fost săpate chiar în curtea acestora.

În prezent, orașele Edineț și Cupcini sunt alimentate cu apă dintr-o sursă de suprafață – lacul de acumulare din satul Bădragii Vechi, unde se varsă râul Racovăț, afluent al râului Prut. De aici, apa este pompată spre stația de tratare – acolo unde are loc filtrarea sa. După filtrare, apa parcurge o distanță de peste 30 de kilometri prin apeductele uzate, până la consumatori. Pe tot acest drum ea este pompată și decantată în patru rezervoare cu volume diferite, iar în ultimul este tratată și, conform contractelor semnate cu consumatorii, este potabilă. Totuși, localnicii nu o pot folosi practic la nimic.

Jurnaliștii de la NordNews a descoperit că bazinul de acumulare de unde se alimentează orașele Edineț și Cupcini nu este îngrădit și nici securizat, ceea ce contravine Hotărârârii Guvernului Nr. 942, care prevede expres că în scopul evitării poluării prizelor de apă, acestea trebuie să fie protejate prin crearea unor zone speciale de protecție sanitară. Totodată, celulele de filtrare a apei au pereții de culoare verde-gălbuie și emană un miros specific de pește, iar stația de clorinare a apei, care a fost construită în anii 70’ ai secolului trecut, se află în aceeași stare.

Centrul de Sănătate Publică din Bălți a analizat două probe de apă, una prelevată de jurnaliști din lacul de acumulare din Bădragii Vechi, iar cealaltă - din gospodăria unui locuitor din orașul Cupcini. Conform rezultatelor, apa care vine la robinet nu poate fi folosită pentru consum. Mai mult decât atât, proba prelevată din bazinul de acumulare este mai calitativă decât cea care curge la robinet. Turbiditatea apei care vine la robinetele cupcinenilor depășește limita admisibilă de aproape 13 ori, iar pe cea din bazinul de acumulare de două ori. Apa are un miros strident, iar nivelul de nitrați este foarte ridicat.

Responsabilii de la Centrul de Sănătate Publică din Edineț spun că Întreprinderea Municipală „Apă-Canal Edineț” ar putea să-și sisteze activitatea pentru o perioadă, deoarece în probele prelevate din bazinul Racovăț s-au depistat bacterii E. Coli, care pot duce la declanșarea un focar de infecții în rândul consumatorilor. Potrivit lor, apa din robinetele din orașul Cupcini este tehnică din cauza rețelelor de distribuție învechite.

Responsabilii de la Regia „Apă-Canal Edineț” spun că sistemul de alimentare cu apă este învechit, având un grad de uzură în proporție de 100 %, iar administrația publică locală din orașul Cupcini nu dorește să aloce niciun ban pentru reabilitarea rețelelor. La rândul său, primarul de Cupcini, Ivan Ostaficiuc, spune că responsabilitatea pentru reabilitarea celor 40 de km de rețea cade pe umerii Întreprinderii Municipale „Apă-Canal Edineț” care gestionează sistemul de alimentare cu apă.

În anul 2015 a fost elaborat un Concept de Proiect Posibil de construcție a unui sistem modern de alimentare cu apă și canalizare în orașele Edineț și Cupcini. Pentru reabilitarea acestuia sunt necesare peste 9 milioane de euro, echivalentul a 180 de milioane de lei.

sursa: nordnews.md.


Pub