RISE: Generalii fără frontiere. Krasnoselski și Antiufeev, lideri ai unor regiuni separatiste, vânați pentru abuz de putere, abuz de serviciu și împiedicarea exercitării libere a dreptului la vot

Vladimir Antiufeev și Vadim Krasnoselski. Doi generali, ambii lideri ai unor regiuni separatiste: una în Republica Moldova – Transnistria, alta în Ucraina – Republica Populară Donețk. Și ambii au fost sau încă mai sunt anunțați în căutare internațională de autoritățile de la Chișinău și vânați pentru abuz de putere, abuz de serviciu și împiedicarea exercitării libere a dreptului la vot, scrie RISE Moldova.

Foto: colaj/rise.md

Cu toate acestea, Antiufeev și Krasnoselski, la fel ca și alți lideri separatiști din stânga Nistrului, au călătorit nestingheriți ani la rândul prin toată lumea.

VADIM KRASNOSELSKI

VADIM KRASNOSELSKI / Sursa:rise.md

Actualul lider de la Tiraspol a fost vânat de autoritățile constituționale de la Chișinău timp de nouă ani, lucru care nu l-a împiedicat pe Krasnoselski să părăsească cu regularitate teritoriul de jure al Republicii Moldova prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, folosind paşapoarte eliberate de Federația Rusă sau Ucraina.

Acest segment are o lungime de peste 400 km și 12 puncte de traversare a frontierei care, până în vara anului 2017, erau controlate doar de către grănicerii ucraineni. Partea moldovenească a început să efectueze controale în comun cu colegii din Ucraina doar din iulie 2017, la punctul de trecere a frontierei Pervomaisk – Cuciurgan. Până atunci, mărfurile și persoanele erau verificate de către vameșii și grănicerii autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene.

Despre călătoriile internaționale ale lui Vadim Krasnoselski am aflat din informațiile obținute de RISE de la Serviciul Național de Grăniceri al Ucrainei. Analiza lor ne arată de câte ori generalul transnistrean a traversat frontiera cu Ucraina și care era destinația călătoriilor lui efectuate în 2007-2015, perioadă în care a condus așa-zisul minister de interne de la Tiraspol și avea gradul de general-maior.

A împiedicat desfăşurarea alegerilor locale În perioada respectivă Krasnoselski a fost urmărit penal de Procuratura Republicii Moldova pentru faptul că, „atribuindu-şi ilegal aşa-numita funcţie de ministru al afacerilor interne al autoproclamatei rmn, la 3 iunie 2007, a organizat împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral al cetăţenilor Republicii Moldova din satul Corjova, raionul Dubăsari, la alegerile locale, prin blocarea de către ‘reprezentanţii organului de miliţie’ a intrărilor pe teritoriul Centrului de Reabilitare a Bătrânilor din localitatea indicată, unde era amplasat Biroul electoral de circumscripţie 15/5”.

Peste aproape două săptămâni de la incident, mai exact pe 16 iunie 2007, Krasnoselski va fi anunțat în căutare naţională şi interstatală de către autorităţile de la Chişinău. Acest lucru, însă, nu l-a împiedicat pe actualul lider de la Tiraspol să călătorească, traversând frontiera țării vecine practic lunar. În acest scop a utilizat de peste 300 de ori pașaportul rusesc și de cel puțin 10 ori pașaportul ucrainean. De obicei, destinațiile călătoriilor erau orașe din Ucraina: Kiev, Harkov și Odesa.

13 iulie 2008. Punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan”. Cetățeanul rus, Vadim Krasnoselski, intră pe teritoriul Ucrainei cu un automobil „Lexus”. Destinația finală este Odesa, dar mai exact – Arkadia, cartierul istoric cu cea mai renumită plajă din oraș. De aici Krasnoselski va reveni în regiunea din stânga Nistrului peste aproape o săptămână, adică pe 19 iulie.

18 noiembrie 2015. Vadim Krasnoselski, deja în baza pașaportului de cetățean al Ucrainei, traversează pe jos punctul de trecere a frontierei „Cuciurgan”. Revine, însă, în regiunea transnistreană peste 10 minute.

În decembrie 2015, Krasnoselski ajunge şef al Sovietului Suprem al Transnistriei, adică al legislativului din regiunea autoproclamată. Două luni mai târziu, Chișinăul îl exclude din lista persoanelor anunțate în căutare. Motivul: clasarea cauzei penale în urma expirării termenului de prescripție. Peste alte 10 luni, Vadim Krasnoselski devine președinte al autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene.

Pe parcursul acestui an i-am expediat liderului de la Tiraspol două solicitări de interviu, dar ambele au rămas fără răspuns. Între timp, Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei ne-a răspuns, că potrivit situației din martie 2019, Vadim Krasnoselski nu se mai regăsește în lista persoanelor anunțate în căutare internațională.

VLADIMIR ANTIUFEEV

VLADIMIR ANTIUFEEV / Sursa:rise.md

Are 68 de ani, este fost șef al Comitetului pentru Securitatea de Stat din Transnistria (1992-2012) și general-locotenent KGB în rezervă. Autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare națională și internațională încă în 2004. I se incriminează „abuz de putere și de serviciu”.

Deși mai este vânat și în prezent de polițiștii moldoveni, Antiufeev, la fel ca și Krasnoselski, a intrat nestingherit pe teritoriul Ucrainei în baza pașaportului rusesc. Și nu o dată, dar de câteva ori pe an și, fie era doar în tranzit, fie pentru câteva zile.

Călător cu numere diplomatice În călătoriile sale în Ucraina, Antiufeev a traversat hotarul chiar și la bordul unor automobile cu numere de înmatriculare diplomatice, atribuite Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

28 ianuarie 2012. Sunt zece zile de când Antiufeev nu mai ocupă funcția de șef al securităţii din regiune și câteva zile de la detonarea unei grenade în fața ușii apartamentului său din Tiraspol. Grănicerii ucraineni înregistrează intrarea pe teritoriul țării a cetățeanului rus Vladimir Antiufeev, prin Punctul „Platonovo”.

Continuarea articolului o puteți citi pe RISE Moldova.


Pub