(foto/video) Minceni, Horodiște și Lalova - unele dintre cele mai impresionante bijuterii pitorești din raionul Rezina. Destinațiile pe care trebuie neapărat să le explorezi

Republica Moldova - țara ce uimește și surprinde nu doar cu oamenii săi, tradițiile sale, ci și cu priveliști de neuitat. E o țărișoară în care poţi fi sigur că vei descoperi locuri noi, interesante, uneori chiar spectaculoase.

00:00 / 00:00
LIVE
An error occurred. Please try again later

Iar pentru ca industria turistică din Moldova să prindă mai multă culoare și să genereze prosperitate economică, Proiectul de Competitivitate din Moldova învestește în dezvoltarea acesteia, astfel încât, oaspeții străini, dar și cei locali, să poată descoperi aici cele mai fascinante și fermăcătoare destinaţii - monumente naturale, arhitecturale, vinării și pensiuni ce țin să reprezinte adevăratele valori și tradiții ale acestei țări.

Raionul Rezina a fost unul din punctele turistice pe care l-am explorat în această duminică. În acest sens, am decis să vă prezentăm mai jos traseul Minceni - Horodiște - Lalova - aici unde am reșit să identificăm adevărate bijuterii pitorești.

Unul dintre cel mai „aromat” și sublim loc din Rezina este satul Micenii de Jos, care se poate mândri cu explozia de culori și mirosul îmbătător al imenselor lanuri de lăvănțică.

Micenii de Jos / Sursa:UNIMEDIA
Micenii de Jos / Sursa:UNIMEDIA

Vitalie Bordeniuc, administratorul acestor „pierle” violete care se întind pe circa 200 de hectare, a ținut să ne povestească despre modul de îngrijire a plantelor, dar și despre procesul de extracție a uleiului esențial de levănțică, cunoscut pentru multiplele sale beneficii.

Micenii de Jos / Sursa:UNIMEDIA

„Ne dezvoltăm înspre biodinamică, întinerirea câmpurilor. Anul acesta am investit în prisacă și vom avea și miere”, a spus Vitalie Bordeniuc.

Horodiște – un alt colțișor de rai pe pământurile moldovenești. Aici unde un antreprenor originar din Lyon, Thierry Ernst, împreună cu soția sa moldoveancă, Tatiana Pagu, au lansat o mini-fabrică de producere a cașcavalului.

Diferite tipuri de cașcaval, vin, dulceață – adevărate delicii pe care am reușit să le descoperim și noi.

Horodiște / Sursa:UNIMEDIA
Horodiște / Sursa:UNIMEDIA

Ceea ce le face a fi unice în felul lor, e faptul că toate sunt preparate după tehnologii franceze, însă la baza acestora stau doar produse moldovenești pe care soții Ernest le procură de la micii producători din regiune.

Mai mult decât atât, cuplul vrea să transforme școala veche din satul Horodiște într-o penisune agroturistică, cu vedere de excepție spre un peisaj desăvârșit.

Horodiște / Sursa:UNIMEDIA

Reconstrucția pensiunii încă nu s-a încheiat, dar gazdele deja primesc oaspeți din mai multe țări precum – România, Rusia, Franța, Belgia, SUA, Cehia, Italia, care rămân impresionați de spiritul francez combinat perfect cu cel moldovenesc.

Horodiște / Sursa:UNIMEDIA

O altă destinație care ne-a surprins a fost pensiunea „La Titiana” din satul Lalova, situată la aproximativ 100 km de la Chișinău - o extensie a renumitei pensiune Hanu lui Hanganu.

Elementul magnific cu care-și uimește oaspeții este priveliștea, spune proprietarul pensiunii, Sergiu Hanganu.

Mai mult decât atât, gazda spune că denumirea pensiunii „La Titiana” a fost pusă în cinstea doamnei care a locuit cândva în această casă, care astăzi a prins o nouă viață, datorită soților Hanganu.

Lalova / Sursa:UNIMEDIA
Lalova / Sursa:UNIMEDIA

Situată într-un loc pitoresc, pe malul râului Nistru, pensiunea încântă oaspeții nu doar prin peisajul de excepție, ci şi prin bucatele tradiționale care-ţi lasă gura apă.

Lalova / Sursa:UNIMEDIA
Lalova / Sursa:UNIMEDIA

„Ținem să dezvoltăm și să promovăm un produs calitativ. Un produs divers”, a spus directoarea Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, Doina Nistor.

Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, susține din anul 2012 industria turismului din Republica Moldova, sprijinind pensiunile din mediul rural să se alinieze la standardele internaționale de calitate.


Pub