Înainte de a fi modificat Codul Electoral, asemenea decizii trebuiau să ajungă la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit proiectului, în articolul 20 nu este clar cum se demite un membru CEC.
Acesta prevede o neclaritate și o contradicție cu privire la cine demite un membru CEC, pe de o parte, autoritatea care l-a desemnat, iar, pe de altă parte, instanța de judecată.
Prin urmare, s-a propus modificarea aliniatului 3 din articolul 20 cu următorul cuprins. „Constatarea nerespectării condițiilor prevăzute de la ar. 19 aliniat 2 sau cu privire la comiterea unor fapte incompatibile cu calitatea pe care o au ține de competența autorității care i-a desemnat sau i-a confirmat pe membrii Comisiei, Astfel, aliniatele 4, 4 prim și 5, vor fi abrogate”.
Comisia Electorală Centrală este constituită din 9 membri: un membru este desemnat de către Preşedintele Republicii Moldova, ceilalţi 8 membri sunt desemnaţi de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporţionale a majorităţii şi a opoziţiei.
Componenţa nominală a Comisiei se confirmă prin hotărîre a Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.
Membrii CEC pot fi membri ai partidelor şi ai altor organizaţii social-politice.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!