Conform informațiilor parvenite în adresa CPR Moldova, mai mulți funcționari publici ar utiliza activ lacunele legislative luând mită în ruble transnistrene pentru a evita răspunderea penală.
CPR Moldova a expediat mai multe solicitări de informație autorităților din domeniul combaterii corupției. Inspectoratul General al Poliției a confirmat că persoanele ce iau mită în ruble transnistrene nu vor putea fi trase la răspundere penală pentru luarea sau darea de mită, precum și pentru falsificarea banilor: „unitatea monetară (ruble transnistrene) recunoscută în regiunea transnistreană, nu poate constitui obiect al infracțiunilor prevăzute de art.236, 324 și 325 din Codul penal din considerentul că aceste bancnote nu sunt recunoscute de către Republica Moldova și de alte state străine”, se arată în răspunsul IGP, scrie CPR Moldova.
„Teoretic, un funcționar public sau un alt factor de decizie ar putea cere mită în ruble transnistrene. Ca ulterior, acesta să meargă în stânga Nistrului și să folosească banii în propriul interes, fie să îi convertească în orice valută (MDL, USD, EUR etc.), fie să achiziționeze anumite bunuri de valoare (bijuterii, produse etc.). Iar pentru faptul că a luat mita în ruble transnistrene, acesta este absolvit de pedeapsa penală. Această lacună legislativă permite săvârșirea mai multor infracțiuni economice fără a fi pedepsit.
Prin răspunsul său, IGP a confirmat că nu poate fi pedepsită nici falsificarea și punerea în circulație a rublelor transnistrene falsificate. Însă aceștia au atenționat că aceste acțiuni ar putea fi calificate ca escrocherie sau cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere”, scriu experții de la CPR Moldova.
Potrivit legislației, suntem obligați să cenzurăm comentariile ce incită la ură, reprezintă atac la persoană sau conțin cuvinte necenzurate.
Vă îndemnăm la discuții decente!