(video) Poezia „În limba ta” de Grigore Vieru, tradusă în letonă, stă la baza uneia din cele mai bune piese din secolul XX în Letonia: Film documentar despre colaborarea marelui poet cu Leons Briedis

În 2018, organizația letonă „Centrul de dezvoltare a tinerilor din Letonia” (Latvijas jauniešu attīstības centrs) a creat un film despre marele leton Leons Briedis, câștigător al mai multor premii de stat în mai multe țări, inclusiv Meritul Civic din Republica Moldova.

În acest film se povestește în mare parte și despre colaborarea sa cu poetul român din Republica Moldova Grigore Vieru.

Prietenia sa cu poetul Grigore Vieru a devenit ceva mai mult, nu numai pentru Moldova, ci și pentru Letonia. Leons Briedis a tradus nenumărate poezii de ale lui Vieru în limba letonă, iar una dintre creațiile sale, „În limba ta", tradusă de Imants Ziedonis, a devenit baza celui mai bun cântec al secolului XX în Letonia - „Dzimtā Valoda” (tr. În limba ta”)

Oameni ca LeonsBriedis unesc statele la cel mai înalt nivel – la nivelul patrimoniului cultural. Prietenia popoarelor este transmisă prin poezie, muzică, artă, deasemenea, prin diplomație și recunoaștere. Drept consecință, poporul nostru poate afirma că este într-o mare prietenie cu Letonia.

Muzeul "Ziedoņa muzejs", Riga, Letonia - premiera filmului / Sursa:Latvijas jauniešu attīstības centrs

Premiera acestui film a avut loc la Muzeul Ziedoņa (n.r. numit în numele lui Imants Ziedonis) din Riga, în aprilie 2018.

Organizația „Centrul de Dezvoltare a Tineretului din Letonia" (Latvijas jauniešu attīstības centrs) mulțumește Ambasadei Republicii Moldova în Letonia pentru asistența acordată pentru desfășurarea acestui eveniment. Ambasadorul Republicii Moldova, Eugen Revenco, a participat la această premieră și a participat la discuție.

Muzeul "Ziedoņa muzejs", Riga, Letonia - premiera filmului / Sursa:Latvijas jauniešu attīstības centrs
Aleksandrs Posts, fondatorul Centrului de Dezvoltare a Tineretului din Letonia (Latvijas jauniešu attīstības centrs) - stânga, Eugen Revenco, Ambasador al Republicii Moldova în Letonia - dreapta / Sursa:Latvijas jauniešu attīstības centrs

Organizația „Centrul pentru Dezvoltarea Tinerilor din Letonia" (Latvijas jauniešu attīstības centrs) lucrează în folosul societății letone din 2014. Scopul principal este de a spori ambițiile tineretului leton prin diferite inițiative, iar filmul „Valurile deșertului” despre Leones Briedis oferă ocazia de a arăta ceea ce au obținut compatrioții lor, ca o motivație de a crea și crea pentru țara lor. Puteți citi mai multe despre organizație aici.

Producția filmului a fost posibilă prin proiectul „YOUth for Latvia”, voluntarii EVS - Olga Lucovnicova și Ilie Raducan, programul european de învățământ Erasmus + și Agenția de programe internaționale pentru tineri din Letonia „Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra".


Pub