Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BNM a decis care sunt…

BNM a decis care sunt băncile de importanță sistemică. Ce presupune acest lucru

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a stabilit la sfârșitul lunii martie, curent, că patru bănci din R. Moldova sunt societăţi de importanţă sistemică (de tip O-SII), conform situaţiei din 31 decembrie 2018. Hotărârea Comitetului a fost publicată în Monitorul Oficial de astăzi, 5 aprilie.

Potrivit BNM, cele 4 bănci de importanţă sistemică sunt:

  • BC „Moldova-Agroindbank” SA
  • BC „Moldindconbank” SA
  • BC „Victoriabank”
  • BC „Mobiasbancă-Group Societe Generale” SA.

Totodată BNM a stabilit şi o rată a amortizorului de capital O-SII, pe bază individuală, pentru cele 4 bănci de importanță sistemică, după cum urmează:

Sursa: Monitorul Oficial

Conform informației prezentate de BNM în august 2018, rata amortizorului aferent societății de importanță sistemică (amortizorul O-SII), pentru bănci identificate ca societăți de tip O-SII din Republica Moldova, era egal cu:
a) 0,75% pentru BC „Moldova-Agroindbank” S.A.,
b) 0,50% pentru B.C. „Victoriabank” S.A. și BC „Moldindconbank” S.A.,
c) 0,25% pentru BC „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” S.A.

Ce înseamnă „societate de importanță sistemică”

Conform Legii privind activitatea băncilor o societate de importanţă sistemică poate fi bancă-mamă/societate de investiţii-mamă, societate financiară holding-mamă, societate financiară holding mixtă-mamă sau bancă/societate de investiţii al cărei faliment sau a cărei funcţionare defectuoasă ar putea declanşa un risc sistemic (riscul de perturbare a sistemului financiar, care poate avea consecinţe negative foarte grave pentru sistemul financiar şi economia reală).

Publicitate

În vederea evaluării importanţei sistemice şi identificării băncilor drept societăţi de tip O-SII din Republica Moldova, BNM utilizează o metodologie bazată pe cel puţin unul dintre criteriile următoare:
1) mărimea;
2) importanţa pentru economia Republicii Moldova;
3) anvergura activităţilor transfrontaliere;
4) interconectarea băncii sau a grupului cu sistemul financiar.

Ce este amortizatorul O-SII

Amortizorul aferent societăţii de importanţă sistemică (amortizor O-SII) reprezintă fondurile proprii pe care o bancă de tip O-SII poate fi obligată să le menţină.

În baza criteriilor de identificare a societăţilor de tip O-SII, Banca Naţională poate impune fiecărei societăţi de tip O-SII, pe bază consolidată sau individuală, după caz, să menţină un amortizor O-SII de până la 2% din cuantumul total al expunerii la risc.

BNM identifică băncile care sunt societăţi de tip O-SII din Republica Moldova şi stabileşte lista acestor bănci, care este revizuită cel puţin anual.

Metodologia de identificare a a societăților de tip O-SII:

Îți mulțumim că citești ZdG.md!

Oferim în continuare informații gratuite tuturor, dar cu susținerea cititorilor noștri am putea reuși să facem mai multe investigații, știri, reportaje, editoriale, texte explicative, materiale video și alte produse jurnalistice de interes public.

Susține dezvoltarea jurnalismului de investigație cu o donație prin MIA Plăți Instant, scanând codul QR alăturat.



Pentru mai multe opțiuni de a dona, precum și pentru a perfecta un abonament la ediția tipărită a Ziarului de Gardă, accesați ZdG.one

Dacă doriți să cunoașteți cât costă și cine plătește ZdG — vedeți sursele de finanțare ale ZdG.

Publicitate1