Melcii din Moldova, delicatese în Occident: Istoria fermei de melci din Peresecina

Istoria fermei de melci din Peresecina începe în ziua în care proprietarul afacerii, Vilen Cebotari, a primit un cadou din Franța — o farfurie cu melci înghețați. I-a gustat și atunci a avut revelația — dacă acest tip de afacere înflorește în Franța și alte țări, de ce nu ar funcționa și în Moldova? Atât materia primă, cât și produsul finit.

Foto: revista.un.md

„Orice idee, oricât de nebună ar părea, își are dreptul la existență. Orice ar crede despre ea vecinii, rudele, soțiile, oricât de sceptici ar fi cu toții, dacă o să credeți în ea, sau și mai bine, dacă sunteți pasionat de ea, o s-o puteți realiza”, povestește Vilen Cebotari despre începutul proiectului său. Afacerea a beneficiat de susținerea PNUD Moldova, în cadrul Schemei Provocărilor Inovaționale în Moldova (SPIM), datorită conceptului inovator și a entuziasmului echipei.

Carnea este dietetică, conține jumătate de procent de grăsime, 16% proteine și 9 din 10 aminoacizi necesari organismului omenesc. Cu toate acestea, consumatorii din Moldova încă nu sunt obișnuiți cu noile gustări, preferând carnea sau peștele. Proprietarul a mai observat că gustul melcilor este apreciat mai des de către femei, decât de bărbați, scrie revista.un.md.

„Cu ajutorul grantului, am creat o gospodărie țărănească care se ocupa doar de creșterea melcilor și îi exportam ca materie primă în țările europene interesate. Astfel, eram exportatori de melci vii. Dar e păcat să ai materie primă și să nu o prelucrezi, pentru că cei cărora le vindeam producția, exact asta făceau. Suportul din partea PNUD Moldova ne-a ajutat să creăm apoi o mică bază de producere, unde pregăteam produsul finit, inclusiv pentru piața locală. Era gata de consum — după încălzire, te teleporta de acasă, direct în atmosfera unui restaurant franțuzesc”, Vilen Cebotari, proprietarul afacerii.


Pub