Șoferii nemulțumiți de prețurile la carburanți au ieșit la o nouă acțiune de protest

Șoferii nemulțumiți de prețurile la carburanți au ieșit sâmbătă, 16 iunie, la o nouă acțiune de protest. Aceștia şi-au parcat automobilele în Piața Marii Adunări Naționale, transmite IPN.

Participanții solicită Parlamentului să adopte o nouă lege prin care să elimine accizele la produsele petroliere şi să coboare taxele de import al carburanților la nivelul taxelor percepute pentru importul produselor de primă necesitate.

Pe 29 mai, ANRE a anunțat scumpiri la carburanți, drept urmare, șoferii, mobilizați pe rețelele de socializare, au organizat două proteste. Manifestațiile au avut loc chiar dacă, la solicitarea premierului Pavel Filip, pe 1 iunie ANRE și-a suspendat decizia și a revenit la prețurile din 15 mai.

Pe 12 iunie, ANRE a emis un nou ordin care prevedea prețuri plafon mai mari la comercializarea benzinei și motorinei, dar acesta a fost suspendat în aceeași zi prin decizia Judecătoriei municipiului Chișinău, sediul Buiucani, sesizată de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

La 13 iunie, ANRE a informat că prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale revin la nivelul celor anunțate pe 15 mai: 19,15 lei pentru un litru pentru benzină și 17,09 lei pentru un litru de motorină.

Într-un comentariu pentru IPN, Sergiu Gaibu, director de programe la IDIS Viitorul, a declarat că prețurile la carburanți trebuie reduse și pârghia prin care statul poate face acest lucru este stabilirea unui acciz rezonabil. Însă acest lucru depinde de abordarea autorităților, care deseori invocă faptul că în Europa accizele sunt mai mari și prețurile sunt mai mari. În aceste condiții, se impune o abordare complexă, care se referă, în primul rând, la co-raportarea cu veniturile populației din Republica Moldova. Fiind o țară mică, Republica Moldova nu poate controla toate fluxurile la frontieră. Având o economie deschisă, respectiv, prețurile trebuie corelate și cu cele care sunt în nemijlocita vecinătate a Republicii Moldova, inclusiv în regiunea necontrolată de autoritățile de la Chișinău, unde prețurile sunt mai joase.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.