Directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Sergiu Ostaf, spune că sistemul electoral proporțional existent în Republica Moldova nu produce acele efectele care au fost gândite în 1994, când a fost implementat. În contextul propunerilor de modificare a sistemului electoral discutate în legislativ, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului a realizat un studiu privind evaluarea impactului sistemic al sistemului electoral majoritar (uninominal) şi mixt.
Sergiu Ostaf a spus miercuri, 10 mai, la o conferință de presă la IPN că un sistem electoral există pentru a asigura reprezentativitatea votului şi a asigura mecanismele de responsabilitate directă a celor aleși în fața cetățenilor. Potrivit directorului CReDO, dacă Republica Moldova, și după 25 de ani, alege ca obiectiv asigurarea reprezentivităţii proporționale, atunci sistemul electoral actual – PR-listă necesită o modificare substanțială, cu micșorarea pragului de accedere în Parlament. Dacă alege asigurarea responsabilității individuale a alesului, atunci cel mai potrivit ar fi sistemul majoritar. Iar dacă alege ca obiectiv asigurarea guvernului stabil, capabil de acțiune de promovare a reformelor, atunci în mod realistic sunt posibile două sisteme electorale, cel majoritar simplu şi majoritar.
Potrivit lui Sergiu Ostaf, sistemul electoral ar trebui să prevină radicalizarea societății pe axele de divizare pe criterii geopolitice, lingvistice și etnice, ar trebui să cultive încrederea instituției alegerii şi a instituțiilor publice, gestionarea adecvată a riscurilor de corupţie politică, toate prin setarea obiectivelor concrete ale sistemului electoral.
În acest sens, sistemul recomandat de către directorul CReDO este similar sistemului mixed compensator, cu componenta majoritară – 51 de circumscripții în care câștigătorul să acumuleze cel puțin 30-35% din voturi pentru a-şi asigura legitimitatea necesară sau 17 circumscripții, câte trei câștigători în fiecare, și componenta proporțională – PR-listă blocată (50 de aleşi în baza procentelor acumulate în componenta majoritară) cu respectarea cerințelor pentru egalitatea de gen şi minorităţi.