Președintele companiei americane Frontera Resources, Zaza Mamulaishvili, a explicat în cadrul unei conferințe de presă care sunt intențiile corporației în Republica Moldova, a vorbit despre investițiile ce vor fi efectuate şi impactul asupra mediului, transmite IPN.
Compania va putea fora şi apoi extrage hidrocarburi pe o suprafață de 12 125 km2 în sudul Republicii Moldova. A avut lucrări în Turcia şi Azerbaidjan, dar în prezent îşi concentrează atenția pe Moldova, Ucraina şi Georgia.
Cu Guvernul Republicii Moldova a început să lucreze cu cinci ani în urmă, când Zaza Mamulaishvili s-a întâlnit cu premierul de atunci Vlad Filat. În această perioadă a avut contacte cu toți prim-miniștrii, precum şi cu miniștrii de economie şi ai mediului din țară. Întâlniri în diverse formate au avut loc cu majoritatea politicienilor şi a factorilor de decizie pentru a înțelege contextul din Moldova şi dacă există potenţial investiţional.
Zaza Mamulaishvili spune că specialiștii în geologie ai companiei au constatat că structura geologică din această parte a bazinului Mării Negre: sudul Moldovei, sud-estul României şi sud-vestul Ucrainei (bazinul Dunării şi Dobrogei) care are un mare potențial de petrol şi gaz natural.
Pentru a putea fora şi executa lucrări este nevoie de autorității, licențe şi diverse acte permisive. „Abia după ce vom interacționa cu diverse instituții de stat vom putea să ne expunem dacă am avut experiențe bune sau proaste”, a spus Zaza Mamulaishvili.
Reprezentantul Frontera Resources evaluează că vor fi angajaţi câteva sute de cetăţeni moldoveni, iar investiţiile de explorare se estimează la 6 milioane de dolari americani. Acesta explică că pentru un echipament de forare sunt necesare între 80 şi 100 de unităţi de personal, iar la etapa iniţială vor aduce între 5 şi 10 echipamente. Pentru unele poziții vor trebui să aducă specialiști din Texas, SUA. Acesta spune că aproximativ 90% din angajați vor fi din Moldova.
Președintele Frontera Resources speră ca forările efective să înceapă în trei-patru ani, în prezent se efectuează studii geologice şi se analizează date istorice. Firma caută depozite de petrol şi gaz. După ce se fac activităţi tehnice, geologice şi de prospecțiuni se forează puţuri pentru a extrage petrol şi gaze naturale. Ţiţeiul extras se rafinează în ţară, dacă există rafinării, sau se exportă pentru transformarea acestuia în produse petroliere. Zaza Mamulaishvili speră ca Frontera Resources să poată începe aceasta afacere în Moldova. Acesta spune că nu este interesat de explorarea gazului de şist, compania fiind specializată în extrageri obişnuite de hidrocarburi.
Forarea efectuată de Frontera Resources este asemănătoare cu echipamentele care fac fântâni arteziene, diferenţa este doar adâncimea la care se lucrează. Dacă o fântână arteziană este săpată la adâncimea de aproximativ 200 de metri, atunci pentru a extrage petrol forările se fac la adâncimi cuprinse între 2000 şi 4000 de metri. După ce se face forarea se instalează o pompă care extrage hidrocarburile. Zaza Mamulaishvili afirmă că nu vor extrage petrolul prin tehnologia de fracturare hidraulică.
Unul din vicepreședinții pe mediu al Frontera Resources va veni peste aproximativ o lună în Moldova pentru a explica cetățenilor din zonele în care sunt interesați să foreze despre impactul asupra mediului.
Modelul de business promovat de companie nu presupune achiziția de terenuri. Compania va încheia contracte cu fermierii care vor accepta oferta de colaborare. În contracte se va specifica o plată egală cu valoarea maximă a producției agricole obținute vreodată de pe suprafața luată în arendă.
Frontera Resources a fost selectată în urma unei licitații publice internaționale și a semnat cu Guvernul Republicii Moldova, pe 2 ianuarie 2017, un contract prin care are dreptul timp de 50 de ani de explorare şi exploatare a hidrocarburilor.