Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   La 5 ani de la…

La 5 ani de la deces, guvernarea a decis să instaleze o placă pe blocul în care a locuit Leonida Lari

La peste 5 ani de la decesul poetei Leonida Lari, Cabinetul de miniștri de la Chișinău a decis instalarea unei plăci comemorative în memoria acestei mari personalități a culturii și istoriei noastre. Placa va fi instalată pe fațada blocului în care a trăit poeta, din strada Nicolae Iorga nr.7, sectorul Buiucani, municipiul Chișinău.

Poet, publicist, politician şi militant pentru reunirea Basarabiei cu România, Leonida Lari s-a născut la 25 octombrie 1949 în satul Buruceni, raionul Bălţi, din R. Moldova. Leonida Lari s-a aflat printre fruntașii Mișcării de emancipare națională din Basarabia în anii 1988-1991. A fost deputat în Sovietul Suprem al URSS (1988-1990) și membru al Biroului Permanent al Frontului Popular din R. Moldova în 1990-1992. În anii 1990-1997, s-a aflat în fruntea Ligii Creștin Democrate a Femeilor din Moldova.
Pe lsitele Partidului rom ânia Mare, Leonida Lari a fost deputată în Parlamentul României. Este cetățean de onoare al orașului Bacău, România, și din 1996 este Cavaler al Ordinului R. Moldova.
Scriitoarea Leonida Lari a lăsat în urma sa 24 volume de versuri, printre acestea și un „Testament”: „Ah, de-am să mor, vă rog să mă-ngropaţi sub un stejar, din dor, la Căpriana”.