Relaţia Republicii Moldova cu Fondul Monetar Internaţional parţial se ameliorează Totodată, la etapa actuală FMI are aşteptări majore din partea Republicii Moldova, una dintre ele fiind implementarea unei politici fiscale durabile. Declaraţia aparţine expertului economic din cadrul Institutului de Politici şi Reforme Europene, Eugen Ghileţchi, şi a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.
Eugen Ghileţchi a menţionat că la etapa actuală FMI are aşteptări majore din partea Republicii Moldova. În opinia sa, nicio situaţie geopolitică nu va asigura Moldovei un acord FMI, dacă nu vor fi respectate angajamentele luate de către guvernarea de la Chişinău. Expertul consideră că una dintre cele mai mare restanţe pe care Republica Moldova le are faţă de FMI constau în neclaritatea care este în jurul convertirii garanţiei de stat în datorie publică.
„Este vorba despre acea garanţie de stat acordată de Guvern în cazul creditelor oferite de Banca Naţională a Moldovei către cele trei bănci în valoare de aproximativ 14 miliarde de lei. La începutul lunii aprilie a exista un memorandum între Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională care a pregătit cadrul pentru convertirea garanţiei în datorie de stat, dar încă planează foarte multe neclarităţi cu privire la chestia aceasta ”, a declarat Eugen Ghileţchi.
Expertul consideră că FMI a început să pună un accent deosebit pe cunoaşterea beneficiarilor efectivi ai băncilor. „FMI vrea să se asigure că organul de reglementare cunoaşte cine sunt acţionarii băncilor pentru ca să poată să prevină acţiuni de genul acelor care s-au întâmplat în ultimii doi ani de zile în sistem”, a precizat expertul.
Într-o altă ordine de idei, Eugen Ghileţchi a declarat că proiectul de buget aprobat acum câteva zile de Guvern este unul prea optimist, în contextul în care acestea se bazează în mare parte pe finanţările externe, despre care nu se ştie dacă vor veni.