În Republica Moldova există zone întregi, care, de facto, sunt rupte de cadrul legal al statului. Aceste regiuni sunt guvernate de mafia locală, legată de un partid sau altul, făcând parte din aşa-numita Alianţă pentru Integrare Europeană. Un exemplu elocvent este raionul Edineţ, care, actualmente, a devenit un fel de SI democrat al Moldovei. Democrat nu în sensul că acolo s-a instaurat puterea populară, ci că acolo guvernează reprezentanţii Partidului Democrat sub acoperirea top-managerilor de la Chişinău.

Mass media a reflectat mai multe scandaluri, legate de Statul Islamic pedemist de la Edineţ.

Anul trecut, pe reţelele sociale a devenit viral un spot filmat cu o cameră ascunsă, care îl surprinde pe preşedintele raionului exact în momentul în care lua mită. El accepta şi bani, şi cocoşi, şi miei, şi brânză, şi băuturi alcoolice, nu refuza nimic. În alt video, dat publicităţii mai târziu, apar consilierii-democraţi discutând cum ar putea organiza mai bine cumpărarea colegilor altor fracţiuni din consiliul local. După popularizarea unor acestor „filme”, nimeni dintre democraţii vizaţi nu a fost pedepsit. Ba din contra, un dosar penal a fost intentat pe faptul filmării ilegale.

În iunie curent am fost martorii unui alt scandal răsunător la Edineţ, legat de alegerile în administraţia locală. „Partidul Nostru” a contestat alegerile primarului oraşului, pe motivul falsificării rezultatelor. Decalajul dintre candidatul partidului lui Usatîi şi cel de la PDM era de doar 13 voturi în favoarea democratului, dar cu toate astea, în mai multe procese verbale s-au făcut corectări cu marcherul, evident în favoarea candidatului PDM. „Partidul Nostru” a pierdut procesele de judecată, iar PDM a reuşit să-şi păstreze părtaşul în fotoliul de primar al Edineţului.

Deţinând controlul deplin în raion şi în centrul administrativ, PDM îşi promovează cu succes proiectele sale de afaceri. În 2013, la Edineţ a fost deschis un parc industrial, ai cărui patroni au devenit fostul ministru al Economiei Valeriu Lazăr, adjunctul său, Octavian Calmâc, primarul de Edineţ Constantin Cojocari, conducătorii raionului – toţi de la PDM. Compania-administrator al parcului a fost numită fără concurs, de asemenea din gaşca PD. Întreaga schemă a fost concepută cu un singur scop – a admite compania ucraineană „TB Fruit” la construcţia fabricii de conserve în parcul industrial Edineţ. Proiectul s-a lansat cu scandaluri care continuă până acum.

Obiectul, construit de „TB Fruit” n-a obţinut expertiza ecologică, iar inspectorii nu o singură dată au cerut suspendarea lucrărilor de construcţie. Compania nu a obţinut nici autorizarea de la Agenţia de resurse minerale pentru sondarea unei fântâni arteziene. Din acest motiv, activiştii locali din Edineţ şi Cupcini cer o investigare a cazului şi suspendarea lucrărilor până la prezentarea tuturor actelor ce ţin de proiectul în cauză şi obţinerea unei expertize pozitive de la ecologişti.

În octombrie poliţia a efectuat o percheziţie la întreprinderea respectivă în baza unui dosar penal de evaziune fiscală. În noiembrie Serviciul Vamal a început o investigaţie judiciară proprie pe motivul eschivării „TB Fruit” de la achitarea plăţilor vamale. Compania exportă producţie la preţ de cost, iar asta înseamnă că veniturile rămân undeva peste hotare, iar în bugetul Republicii Moldova nu ajunge, practic , nimic. Multe bănuieli există şi la capitolul metodelor prin care este achiziţionată materia primă de la agricultori.

În baza actelor pe care investitorul le-a prezentat la concurs, el intenţiona să se ocupe de o gamă largă de producţie, dar până acum a lansat doar o linie de producţie, mai concret, a sucului de mere concentrat.

Activitatea „TB Fruit” în Moldova de la bun început s-a lansat cu procese de judecată. La primele şedinţe de judecată, la Edineţ, venea personal primarul oraşului. Avocatul directorului „TB Fruit” e Stela Gavajuc, soţia şefului Direcţiei teritoriale Nord a Centrului Anticorupţie Serghei Gavajuc. După lansarea proceselor de judecată, Octavian Calmâc a încercat să influenţeze instanţele care se ocupă de caz, adresându-le scrisori „pentru a-l apăra pe investitorul străin”. Procuratura, subordonată PDM-ului (despre asta vorbesc deja nu numai bloggerii şi activiştii, ci şi fostul procuror al Chişinăului Ivan Diacov) a făcut nenumărat tentative de a sustrage de la poliţie şi vamă dosarele penale împotriva „TB Fruit” şi a administraţiei ei.

După schimbarea conducerii Inspecţiei Ecologice, actualmente ea e subordonată liberalilor, partenerilor mai mici ai democraţilor, timp de o zi s-a obţinut expertiza ecologică şi întreaga documentaţie de proiect, chiar dacă fabrica construită, de facto, nu corespunde proiectului prezentat.

Reclamaţia Asociaţiei de Producători de Conserve din Moldova „Speranţa-Con”, care a contestat rezultatele şi procedura concursului prin care a fost ales rezidentul parcului industrial Edineţ a ajuns la Curtea Supremă de Justiţie, care a anulat rezultatele acestui concurs în septembrie 2015.

În povestea scandaloasă cu investiţiile „TB Fruit”, ca şi în cazurile cu scandalurilor de corupţie şi de falsificare a alegerilor la Edineţ, toate firele duc spre Partidul Democrat. Orice funcţionar sau businessman certat cu legea, ştie foarte bine cui să i se adreseze, pentru a evita pedeapsa şi a continua să-şi promoveze afacerile murdare. Astăzi anume PDM e considerată „krîşa” cea mai sigură şi eficientă în Moldova. În asemenea comunităţi „democratice” precum raionul şi oraşul Edineţ, această realitate, în general, devine o axiomă.

Democraţii locali, fie de la Edineţ sau din alte părţi, n-ar putea să-şi facă mendrele fără protecţia conducerii PDM, cum ar fi sus-pomenitul deja ex-ministrul Economiei Valeriu Lazăr, preşedintele partidului Marian Lupu şi , posibil, chiar Vladimir Plahotniuc. În sânul PDM se vorbeşte în ultima perioadă despre activismul crescând al lui Lupu, situaţie care se explică foarte banal. La începutul anului viitor Plahotniuc intenţionează să organizeze congresul partidului şi să-l înlocuiască pe Lupu, preşedintele actual (care, deşi loial, e prea cu nasul pe sus) cu supuşii Monica Babuc sau Adrian Candu.