Petiţia iniţiată de aşa-numita Iniţiativă Cetăţenească Europeană (European Citizens' Initiative — ECI), va fi lansată pe 4 ianuarie 2016, dată de la care cetăţenii europeni care susţin aceste idei vor avea la dispoziţie un an pentru a o semna.

Dacă se vor colecta cel puţin un milion de semnături, iar în cel puţin 7 din cele 28 de state membre ale UE se va atinge un prag minim de semnături (diferit pentru fiecare ţară în parte), atunci Comisia Europeană va trebui să lanseze o dezbatere pe tema solicitărilor conţinute în petiţie. Însă dincolo de această dezbatere, executivul european nu mai are din punct de vedere formal nicio altă obligaţie.

După ce la Consiliul european Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 22 septembrie s-a decis împărţirea a 160.000 de imigranţi prin cote obligatorii între statele UE, unii responsabili europeni care au susţinut acest proiect au lansat o nouă propunere, şi anume adoptarea unor cote permanente pentru redistribuirea automată a tuturor imigranţilor extracomunitari care vor ajunge de acum înainte în UE.

La Consiliul European din luna octombrie, cancelarul german Angela Merkel a încercat, fără succes, să includă în concluziile summitului instituirea unui astfel de mecanism permanent pentru împărţirea refugiaţilor. Dar această chestiune ar putea fi readusă în discuţie la Consiliul European de pe 17-18 decembrie.