Oficial muntenegren: Aderarea Muntenegrului la NATO va stabiliza regiunea Balcanilor Occidentali

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aderarea Muntenegrului la NATO va contribui la stabilizarea întregii regiuni a Balcanilor Occidentali, în pofida reticenței exprimate de unele țări după primirea de către Podgorica a invitației de a intra în organizația transatlantică, a apreciat miercuri, la Sarajevo, vicepremierul și ministrul de externe muntenegrean, Igor Luksic, potrivit Agerpres.

Aflat în vizită în Bosnia, Luksic a afirmat că țara sa consideră că relațiile de bună-vecinătate ale Muntenegrului cu fostele republici iugoslave sunt extrem de importante pentru evoluțiile din regiune.

El și-a exprimat convingerea că integrarea Muntenegrului în NATO și în UE poate fi un succes numai dacă cele două procese se desfășoară în mod coordonat.

La rândul său, ministrul de externe bosniac Igor Crnadak l-a felicitat pe omologul său muntenegrean pentru invitația primită de țara sa de a deveni membră a NATO.

Oficialul bosniac a adăugat că Bosnia va continua să coopereze cu NATO și că în această privință Sarajevo așteaptă intrarea în vigoare a Planului de acțiune pentru aderare (MAP). „Totuși, la nivel național nu există un consens cu privire la oportunitatea aderării la NATO”, a recunoscut șeful diplomației bosniace.

Miniștrii de externe ai statelor membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), reuniți pe 2 decembrie la Bruxelles, i-au adresat Muntenegrului invitația de a adera la această organizație, țara urmând să devină al 29-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

„Felicităm Muntenegrul. Acesta este începutul unei alianțe foarte frumoase”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în aplauzele șefilor diplomației țărilor membre reuniți la cartierul general din Bruxelles al organizației. Stoltenberg a precizat că „decizia istorică de a începe convorbirile de aderare cu Muntenegrul” a fost luată în unanimitate de cei 28 de miniștrii de externe ai statelor din NATO.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...