Nume
Parola
Vizualizări: 1822
MIGRAȚIA ȘI DEZVOLTAREA - AUTORITĂȚILE LOCALE, LIANT ÎN COMUNICAREA CU MIGRANȚII
7 Decembrie 2015 — Pe data de 4 decembrie curent, Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM), în parteneriat cu NEXUS, au invitat, pentru a doua oară, edilii să afle din prima sursă cum un fenomen, în fond negativ, precum e migrația, să fie folosit în beneficiul comunităților.

În acest scop a fost desfășurată o conferință regională „Migrație şi dezvoltare”, în cadrul căreia reprezentanţii autorităţilor locale au avut posibilitatea să afle din prima sursă care sunt oportunitățile migrației și ce instrumente pot fi utilizate, astfel încât migranții să fie integrați și/sau reintegrați în proiectele menite să contribuie la dezvoltarea durabilă a localităților. În calitate de exemplu viabil al ideii a fost prezentat Centrul de Servicii NEXUS din Edineț, menit să ofere gratuit o serie de informații și consultații legate de migrație, inclusiv angajarea în câmpul muncii peste hotare și documentele necesare în acest sens. Totodată, la revenirea în țară, solicitanții sunt ajutați să-și găsească un loc de muncă sau chiar să-și deschidă o afacere în Moldova.

În debutul conferinței directorul executiv CALM, Viorel Furdui, a menționat: ”La prima vedere, ținând cont de multitudinea de probleme cu care se confruntă APL, migrația ar părea să nu constituie un subiect prioritar. Dar e doar impresia inițială, deoarece, în esență, migrația comportă un potențial neexplorat în condițiile social-economice din Republica Moldova. Migrarea permanentă constituie una din caracteristicile principale ale țării noastre, una privită negativ, din perspectiva faptului că migranții înșiși au nevoie de suport. Dar suntem martorii multor istorii de succes, atunci când migranții se implică în viața comunității din care provin, demonstrând astfel că nu uită de baștină, că există și posibilitatea de a transforma acest neajuns într-un avantaj, situație în care migrarea ar putea deveni eficientă. Unii primari au început să-i implice pe oamenii din afara localităților în cadrul mai multor evenimente – colectare de fonduri, amenajare a teritoriului, locuri de joc pentru copii ș.a. În satul Puhoi, raionul Ialoveni, de exemplu, autoritățile publice locale au inițiat, în preajma sărbătorilor de iarnă, o campanie în diasporă de colectare de fonduri pentru bătrânii și familiile nevoiașe din localitate. Există foarte multe posibilități de promovare și utilizare a acestui potențial uman și intelectual, pe care-l reprezintă migranții”, a concluzionat Furdui.

Primarul de Edineț, Constantin Cojocaru, a specificat: ”Orașul Edineț are puțin peste 20 de mii de locuitori, iar aici a fost implementat proiectul NEXUS ce vizează problemele migranților. Este un element novator, pentru că tematica respectivă a fost una nouă pentru noi. La momentul deschiderii, am fost destul de sceptici, dar până la urmă, prin esență, e ceea ce trebuie să rezolvăm noi, autoritățile locale. Acum Centrul este colacul nostru de salvare atunci când trebuie să rezolvi o problemă socială, în special în ceea ce-i privește pe migranți. E un lucru bun. Moldova are nevoie de un astfel de demers mai mult ca oricând, pentru că prea mult ne-am dispersat, pentru că prea puțin ne regăsim, prea mult stăm pe baricade. Trecerea de pe baricade la discuții, la soluționarea problemelor oamenilor rămâne în continuare un deziderat pentru noi toți, cei în care poporul a investit încredere”.

Președintele raionului Edineț, Iurii Garas a adăugat: ”Având în vedere faptul că orașele, satele noastre îmbătrânesc, tot mai puțini tineri sunt implicați în sfera de producere, pleacă în căutarea unor oportunități materiale mai bune, trebuie să acționăm prompt și punctual. Tindem să mergem în Europa, dar cu aceste tempo-uri ale migrației nu vom ajunge nicăieri. Este momentul să abordăm această problemă multidimensional, să dezvoltăm programe pentru ca Republica Moldova, care este și rămâne prima casă pentru migranții moldoveni, să devină atractivă, să le explicăm oamenilor drepturile în afara țării și oportunitățile la întoarcere.”

Coordonatorul proiectului NEXUS, Nicolaas de Zwager, prezent la conferință, a menționat că în Republica Moldova crearea unor condiții favorabile atât pentru investitori, cât și pentru migranți, ar trebui să devină o preocupare a autorităților locale și centrale. În aceste condiții, moldovenii plecați în căutarea unei vieți mai bune vor fi motivați să revină acasă: “Potrivit datelor noastre, migrația afectează circa 40% din familiile din Moldova. Astfel, 370 mii de moldoveni oficial se consideră migranți de lungă durată, iar 109 mii – de scurtă durată. Migranții au nevoie în continuare de suport și este ceea ce NEXUS le asigură. Împreună cu dvs. trebuie să contribuim ca fiecare migrant să poată să-și atingă scopurile cu eficacitate maximă în timp limitat și să se întoarcă acasă cu succes maximal. Este foarte important să folosim posibilitățile oamenilor care au plecat peste hotare, să-i aducem înapoi în țară și să tragem folos din experiența căpătată peste hotare”.

Participanții la conferința regională au făcut schimb de opinii și au aflat modalități de abordare eficientă a migrației de la experții prezenți la conferință. La finalul conferenţei, edilii au vizitat centrul NEXUS, deschis la Edineț în februarie 2014, în felul acesta fiind asigurat accesul la servicii de calitate pentru migranți și familiile lor.

Conferința regională pentru autoritățile publice locale “Migrație și dezvoltare” a fost organizată de către Congresul Autorităților Locale din
Moldova, în cooperare cu NEXUS Moldova, proiect finanțat de UE, cofinanțat de SDC și implementat de un consorțiu condus de IASCI (Austria).

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă