Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Educația Mediatică descoperită cu ajutorul…

Educația Mediatică descoperită cu ajutorul „Ungherului Media”

Un ungher destinat în exclusivitate presei naționale și internaționale a fost inaugurat astăzi, 1 decembrie, în incinta bibliotecii școlare din gimnaziul Gura Bîcului, Anenii Noi. Piesele care-l alcătuiesc: patru rafturi pentru ediții periodice și reviste, un calculator, o imprimantă multifuncțională și un aparat de fotografiat sunt doar instrumentele vizibile care-i vor ajuta pe elevi, dar și pe adulții interesați, să pătrundă în universul Educației Mediatice – un concept nou ce presupune analiza critică a mesajelor mediatice.

95933aa5-b90d-4001-b9f9-648cbc28af1fEvenimentul a avut loc într-o atmosferă prietenoasă, în care oaspeții de la Ambasada SUA și de la IREX, programul Novateca au fost întîmpinați cu tradiționala pâine și sare; în care bibliotecara a expus pe scurt esența activității și i-a lăsat pe elevi să vorbească despre ceea ce i-a marcat pe ei în cadrul sesiunilor de instruire în Educația Mediatică. De asemenea, elevii au povestit despre cum au descoperit structura unei știri de presă și cum informația din cadrul atelierelor i-a făcut să citească diferit ziarul local.

„Am văzut că știrile importante erau ascunse undeva prin paginile 2 și 3, iar pe pagina 1 era un articol lung și plictisitor. Dacă se ținea cont de caracteristicile știrii, cu siguranță ziarul era să fie mult mai atractiv”, a spus Dumitrița Cigrin.

Proiectul de Educație Mediatică și cunoștințele obținute le-au dat un imbold elevilor să deschidă un cont pe Facebook pentru primăria localității. Fiecare instituție publică din Gura Bîcului își are pagina sa, astfel că poate să plaseze informații și știri ori de cîte ori se întîmplă lucruri importante. „A fost foarte util modulul unde am învățat să scriem o știre după principiul piramidei inversate. Acum putem să ne structurăm mesajele corect și coerent. Asta ne ajută să creăm poduri de legătură între instituții și cetățeni”, susține o altă elevă, Adriana Ochișor.

Totodată, primărița de la Gura Bîcului, Lilia Brehova este de părere că prezentarea noutăților din localitate prin intermediul Facebook-ului îi unește pe toți sătenii plecați peste hotare, care până acum nu aveau o altă sursă de informare despre localitatea lor

de baștină.