Deci, după cum îşi imaginează specialiştii din UE, noi avem nevoie de reevaluări şi, în consecinţă, sfaturi. Acestea ne vor fi livrate pe la sfârşitul lui martie, anul viitor, când misiunea de evaluare îşi va da sfârşitul obştesc. Evident, până atunci Plahotniuc va privatiza un hectar sau mai multe din actualul MoldExpo şi se vor întâmpla şi alte minunăţii comise de acest criminal cu complicitatea tuturor celor care constituie azi „armata” lui, substituind instituţii de stat, plătite din bani publici, adică din banii părinţilor mei, ai Dvs, ai rudelor Dvs etc.

Totuşi, nu pot să cred că această măsură extraordinară este întreprinsă de UE doar pentru a calma spiritele protestatare şi a-şi asigura o minimă stabilitate în iminenţa pericolului Statului Islamic. Nu se specifică ce atribuţii şi drepturi va avea şefa DNA. Dacă Domnia sa va avea acces la dosarele (probabil, inexistente în RM) ce-l vizează pe mafiotul Plahotniuc şi acoliţii săi, pe de altă parte, dacă se vor lua în calcul dosarele existente in UE, vizând acest personaj dubios… 

Ceea ce contează foarte mult, repet, este intenţia UE. Una din două. Prima, de a stabiliza criza din RM prin „ungerea” ochilor protestatarilor în ideea unui sfârşit de poveste, când Făt-Frumos s-a însurat cu aleasa inimii. Sau, a doua, de a spune lucrurilor pe nume şi a-l anihila printr-un dosar pertinent si bazat pe fapte reale, pe Plahotniuc, de rând cu slugile sale şantajabile. Să fie clar, sunt pro-europeană până în seva osemintelor mele şi ale părinţilor mei, dar asta nu înseamnă că trebuie să mă prefac că plouă, atunci când birocraţia de acolo tolerează crimele celor care au distrus opţiunea pro-europeană în RM. 

Spiritul civic al cetăţenilor din RM s-a trezit, presiunea populară a atins apogeul…

Acum mingea e şi pe terenul lor, al celor care s-au făcut că fluieră când protestele gemeau, al celor care mai cred că mai pot miza pe „stabilitate regională” prin susţinerea unei aşa-zise „coaliţii pro-europene”, al celor care, pentru că au ascuns sub preş prea multe probleme, s-au pomenit acum cu o zonă extrem de instabilă la graniţă. Situaţia dezastruoasă din RM a fost provocată de criminalii de la putere: de Plahotniuc, de toţi şefii de partide, care i s-au supus, crezând că nu e chiar aşa de grav dacă fac mişmaşuri cu el. Din păcate, această situaţie a fost cumva susţinută şi de UE prin finanţare masivă şi „oarbă” în numele unei idei, care nu a fost decât un paravan pentru mafioţi. Acum finanţările sunt stopate. E bine. Acum în Parlamentul European răsună critici dure la adresa guvernanţilor noştri şi a lui Plahotniuc. E minunat! Dar, e puţin. 

Nu de sfaturi avem nevoie (corupţii nu trebuie sfătuiţi, ci arestaţi), ci de realizarea revendicărilor din rezoluţia protestelor din 29 noiembrie (care, ciudat, sunt trecute cu vederea de presa de peste Prut, inclusiv cea occidentală), prin care, în particular se solicită instituţiilor internaţionale „să înceapă investigarea oligarhului monitorizat de Interpol, Vladimir Plahotniuc-Ulinici, pentru atacurile raider, pentru spălarea a 18 miliarde de dolari din Rusia prin intermediul judecătorilor corupţi, jaful miliardelor din sistemul bancar, alte infracţiuni privind privatizarea ilegală a proprietăţilor statului şi tragerea la răspundere pentru infracţiunile comise, cu sechestrarea activelor şi restituirea lor statului”.

Sursa: Angela Aramă

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.