Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Șefa DNA, Laura Codruța Kövesi…

Șefa DNA, Laura Codruța Kövesi vine la Chișinău pentru a evalua Centrul Național Anticorupție

Șefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, Laura Codruța Kövesi, vine săptămâna viitoare la Chișinău, în calitate de expert, pentru a evalua Centrul Național Anticorupție (CNA) și Comisia Națională de Integritate (CNI), anunţă un comunicat al Delegaţiei UE în Republica Moldova.

Alți 14 experţi vor fi implicaţi  într-un amplu exercițiu de evaluare a mai multor instituţii de drept Republica Moldova, inclusiv Curtea Constituțională, Procuratura Generală, Institutul Național de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Supremă de Justiție, Ombudsmanul și Ministerul de Justiție.  Prima misiune de evaluare demarează, luni, 30 noiembrie.

Experții de peste Prut vor formula la finalul misiunii recomandări referitor la modul de organizare și activitatea instituțiilor-cheie ale statului de drept din Republica Moldova în trei domenii: procesul de reformă a sectorului justiție, sistemul antispălare de bani și sistemul anticorupție.

Exerciţiul de evaluare este organizat la iniţiativa Parlamentului şi Guvernului Moldovei, în cadrul instrumentului Uniunii Europene TAIEX (Instrumentul de Schimb de Informații și Asistență Tehnică al Uniunii Europene). Autorităţile își propun să finalizeze exerciţiul în martie 2016. Ulterior, principalele recomandări formulate de experți vor fi discutate în cadrul unor mese rotunde publice.