Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Migdalele - nucile pretenţioase, dar…

Migdalele – nucile pretenţioase, dar foarte avantajoase

Crocante, aromate şi uşor amărui, migdalele sunt preferate de numeroşi consumatori. Migdalele au o arie largă de utilizare, de la gastronomie până la industria cosmetică. În plus, mai mulţi specialişti susţin că fructele aromate sunt un adevărat panaceu pentru diverse boli.

Alexei Buga are o livadă de migdale în satul Chircăieşti, Căuşeni. Împreună cu alţi doi vecini ai săi, a fondat o cooperativă cu o livadă comună de migdali. Suprafaţa livezii e de 7 ha.

Migdalele, căutate pe piaţă

„Pe lângă gustul delicios, migdalele oferă multiple beneficii sănătăţii, fiind o sursă bună de fier, vitamine şi acizi graşi”, ne spune fermierul. Potrivit lui, acesta a fost unul dintre motivele de bază care i-a inspirat să planteze migdali. „Am analizat cererea de piaţă, ne-am interesat de ce au nevoie oamenii. Ne-am bucurat să aflăm că migdalii cresc bine la noi şi termenul de păstrare a fructelor este mare. Singurul lucru de care trebuie să ţinem cont este să fie păstrate într-o încăpere aerisită şi uscată”, adaugă Alexei.

Perioada optimă de plantare a copacilor este toamna devreme, pentru a permite pomilor să se înrădăcineze până la venirea frigului. Pomul este aranjat cu rădăcinile răsfirate pe movila din pământ, astfel încât punctul de altoire să fie cu 3-4 cm deasupra nivelului solului. Se trage pământ reavăn, se calcă apăsat de la exterior înspre centru, se udă cu 10—20 litri de apă, dacă e nevoie, apoi se umple groapa cu pământ şi se face un muşuroi de 40—50 cm înălţime, pentru protecţie împotriva îngheţului.

545-migdale1Pomul se protejează şi împotriva iepurilor, prin învelire cu hârtie, pânză de sac, paie etc. Distanţa de plantare este de 6—7 m între rânduri şi de 5—6 m între plante pe rând. Pomii se scurtează primăvara, la 60—80 cm înălţime. Formele de coroană folosite trebuie să asigure o bună iluminare a pomilor, migdalul fiind foarte pretenţios la lumină.

Slăbiciunile unui pom

„Începând cu al şaptelea an putem deja să strângem o cantitate mai mare de migdale. Noi avem aceste plantaţii deja de opt ani şi am strâns şapte tone de migdale la şapte hectare, dar totul depinde de an. Anul acesta a fost unul secetos şi de aceea am strâns mai puţin, dar în anii mai buni se pot strânge şi 2-4 tone/ha”, explică fermierul, care vinde kilogramul de fructe cu 60 de lei.

Potrivit lui, cererea pe piaţă este mare, ceea ce înseamnă că o astfel de afacere este una profitabilă. „Iniţial trebuie să investeşti mult, după care obţii şi venit. Migdalul este puţin capricios, fiind slab la îngheţuri. Anul trecut din cauza gerului mare nu am strâns aproape nimic, dar în acest an am avut noroc”, povesteşte bărbatul.

De asemenea, fermierii au primit şi un grant străin, cu care şi-au cumpărat tehnică agricolă pentru îngrijirea livezilor. „Sperăm să mai primim şi alte granturi oferite de UE, că tare ne ajută”, adaugă Alexei.

În R. Moldova sunt plantate peste 2000 ha de migdal altoit de soiuri autohtone.