Nume
Parola
Vizualizări: 3333
Oficiul Avocatului Poporului participă la Campania internațională “16 zile de activism împotriva violenţei faţă de femei”
Chișinău, 24 Noiembrie 2015 — Oficiul Avocatului Poporului: Violenţa în familie ucide şi distruge destine omeneşti. În ultimii 4 ani au fost omorîte sau determinate la sinucidere 117 femei urmare a violenţei în familie.
Instituţia Ombudsmanului atenţionează asupra faptului că violenţa în familie constituie o violare gravă a drepturilor omului şi pledează pentru combaterea fermă a fenomenului în cauză.
Potrivit datelor statistice ale IGP, în perioada 2012-10 luni ale anului curent, 104 femei au fost ucise de partenerii de viaţă şi 13 au fost determinate la sinucidere; 23 de femei au comis omoruri ca urmare a violenţei în familie şi în prezent îşi ispăşesc pedeapsa în instituţiile penitenciare. Datele IGP mai atestă o tendinţă de creştere a numărului de infracţiuni grave comise în Republica Moldova contra vieţii şi sănătăţii de la 63 în anul 2008 pînă la 2270 în anul 2014 şi corespunzător 1604 în 10 luni ale anului 2015. În spatele acestor cifre e drama membrilor familiilor care au devenit direct sau indirect victime ale violenţei în familie, indiferent cine sunt aceştia - soţ, soţie, concubin, concubină, copii, rude.
Oficiul Avocatului Poporului atenţionează asupra faptului că violenţa în familie constituie o violare gravă a drepturilor omului şi pledează pentru combaterea fermă a fenomenului în cauză. Pentru a sensibiliza opinia publică asupra problemei violenţei în familie şi faţă de femei şi pentru a informa populaţia despre mecanismele juridice de protecţie şi de reabilitare a victimelor violenţei domestice, Instituţia Ombudsmanului se va include în Campania internaţională “16 zile de activism împotriva violenţei faţă de femei”, lansată astăzi 25 noiembrie.
Al doilea an consecutiv, parteneri ai Oficiului Avocatului Poporului în desfăşurarea Campaniei de combatere a violenţei în familie şi faţă de femei vor fi Centrul de reabilitare a victimelor traficului de fiinţe umane şi a victimelor violenţei în familie şi Asociaţia Promo-LEX. În anul curent la activităţile organizate de Instituţia Ombudsmanului se vor alătura de asemenea RCTV Memoria. Echipe mobile ale angajaţilor Oficiului Avocatului Poporului şi reprezentanţilor partenerilor de Campanie, din care vor face parte atît jurişti, cît şi psihologi, se vor deplasa în cîteva localităţi rurale, pentru a se întîlni cu locuitorii acestor comunităţi şi a-i informa despre tipurile, caracteristicile violenţei în familie, consecinţele ei şi posibilităţile de protecţie, reabilitare a victimelor acesteia. La întîlnirile organizate în comun cu organele publice locale vor fi invitaţi poliţiştii de sector, cadrele medicale, asistenţii sociali, pedagogi din sat. Astfel, pe 25 noiembrie, la ora 14.00 grupul mobil se va deplasa în satul Gura Bîcului, Anenii Noi, pe 26 noiembrie, ora 14.00 – în localitatea Mereni, acelaşi raion, pe 1 decembrie – ora 17.00 în satul Ghidighici.
Pe 3 decembrie, angajaţii Oficiului Avocatului Poporului se vor întîlni cu poliţiştii de sector din raionul Străşeni, pe 11 decembrie - cu acei din raionul Ialoveni, pe 17 decembrie - cu poliţiştii de sector din raionul Criuleni, pe 26 noiembrie - din UTAG pentru a discuta cu ei despre rolul şi atribuţiile poliţistului de sector în combaterea violenţei în familie, protecţia victimelor violenţei domestice.
Funcţionarii Oficiului vor ţine o prelegere despre fenomenul violenţei în familie la Colegiul pedagogic din Comrat şi privind violenţa în şcoală în mai multe instituţii de învăţămînt.
Pe site-ul instituţiei (www.ombudsman.md) şi pe Facebook (www.facebook.com/Oficiul-Avocatului-Poporului-497701353616168), pe 25 noiembrie vor fi deschise pagini informative despre acţiunile organizate de Oficiul Avocatului Poporului în cadrul Campaniei Internaţionale “16 zile de activism împotriva violenţei faţă de femei” ediţia 2015.

Serviciul Programe Instructive, Relaţii cu Publicul
022 23 48 00