Potrivit liderului liberalilor, Partidul Democrat îşi doreşte două funcţii-cheie în stat: Vladimir Plahotniuc să fie ales preşedinte în 2016, iar Marian Lupu - speaker. Cel puţin asta dă de înţeles preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a rămas cu această impresie în timpul negocierilor cu liderii PLDM şi PD, pentru formarea unei noi alianţe de guvernare.
 
De aproape un deceniu, cel mai controversat oligarh pe care l-a ştiut Republica Moldova îşi face mendrele nestingherit, ajungând de sub protecţia guvernării comuniste direct în prezidiul Parlamentului. În timp ce justiţia internaţională îl cercetează de ani de zile şi dă alarma, pe fonul nenumăratelor dezvăluiri despre ilegalităţile comise de acesta, Vladimir Plahotniuc s-a făcut comod într-un nou fotoliu de deputat.
 
Topul continuă cu materialul lui Vasile Năstase Zugzwang cu maimuţe şi cocoşaţi, care a fost vizualizat de aproximativ 21 mii de ori. Autorul explică că zugzwang-ul înseamnă orice acţiune sau inacţiune ce va conduce în continuare la o degradare a situaţiei, conform principiului „nu poţi să muţi” şi „nu poţi să nu muţi”. Dacă privim politica moldovenească sub aspectul unei partide de şah, putem, fără îndoială, să constatăm o situaţie de zugzwang declanşată după alegerile fraudate din 30 noiembrie 2014.
 
Un alt articol de top este Înaintarea candidaturii lui Plahotniuc la funcţia de preşedinte al ţării ar fi culmea ipocriziei politice, care numără peste 20 de mii de vizualizări. Ideea este susţinută de mai mulţi analişti politici.
 
„Vladimir Plahotniuc este un tâlhar al businessului, s-a căpătuit cu proprietăţi incomensurabile. Este un moft personal al dânsului. El vrea să demonstreze până la urmă, având complexul lui Napoleon, că poate ajunge în această funcţie în Republica Moldova. Moralitatea lipseşte cu desăvârşire. Dacă am avea moralitate, atunci demult ar fi plecat din funcţii aceşti mizerabili”, consideră fostul vicepremier Valentin Dolganiuc.
 
Criza din Rusia a împins Transnistria pe marginea prăpastiei intră în Topul săptămânii cu 19 546 de accesări. Efectele crizei financiare din Rusia asupra economiei Transnistriei, administrate de un regim separatist pro-rus, nu mai pot fi ascunse. Bătrânilor din regiunea transnistreană le-au fost tăiate cu mult pensiile, iar persoanele defavorizate au rămas fără gratuităţi. Iniţiativa aparţine şefului administraţiei separatiste, Evghenii Şevciuk şi a fost emisă chiar în seara de Revelion.
 
Un alt titlu care intrat în topul celor mai citite este Hahn: Înainte să adere la UE, Moldova şi Ucraina trebuie să-şi facă temele, acumulând peste 14 mii de accesări. „Este important să-i convingem pe unii dintre prietenii noştri, de exemplu, Republica Moldova şi Ucraina, să fie realişti în privinţa iniţierii negocierilor cu UE. Cred că ar fi nechibzuit ca acest pas să se facă prea devreme”, a subliniat comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn. Potrivit oficialului european, pentru a nu porni cu stângul, este important modul în care Chişinăul şi Kievul vor pregăti solicitarea pentru demararea negocierilor de aderare.

O altă ştire de top este Eurodeputat român despre gazoductul Iaşi-Ungheni: Probabil, vom asista la o a treia amânare. Eurodeputatul român Siegfried Mureşan susţine că până acum nu au fost semnate toate contractele necesare care permit livrarea de gaze, deşi în luna august a anului trecut prim-ministrul moldovean Iurie Leancă şi omologul său român, Victor Ponta, au inaugurat cu pompă gazoductul. Subiectul a acumulat 12 mii de accesări.
 
Topul săptămânii se încheie cu ştirea Masacru la sediul unui ziar din Paris; 10 jurnalişti şi 2 poliţişti au fost UCIŞI, care a avut loc pe 7 ianuarie. Potrivit martorilor, doi bărbaţi mascaţi au intrat în sediul publicaţiei satirice în jurul orei locale 11:30 (12:30, ora Republicii Moldova), strigând "Allah Akbar" şi "Profetul a fost răzbunat", după care s-au auzit mai multe focuri de armă. Atacul a durat între cinci şi zece minute.