„Suntem extrem de preocupaţi de ultima încălcare a armistiţiului şi de agresiunea comisă de separatişti cu sprijinul rus, cu echipamente ruseşti, cu finanţare rusă, cu pregătire din partea Rusiei şi cu trupe ruseşti", a declarat preşedintele american într-o conferinţă de presă la New Delhi, în cadrul unei vizite în India.

Occidentul a condamnat cu fermitate atacul comis sâmbătă asupra portului Mariupol, ultimul mare oraş din Estul separatist controlat încă de Kiev, unele state vorbind despre adoptarea de posibile noi sancţiuni împotriva Rusiei, acuzată că îi susţine militar pe rebeli.

Obama a promis "sporirea presiunii asupra Rusiei", împreună cu celelalte diplomaţii occidentale, dând asigurări că ia în considerare toate opţiunile, "cu excepţia confruntării militare". "Angajarea într-un conflict militar cu Rusia nu ar fi eficientă", a spus liderul de la Casa Albă.

„Trebuie să vedem dacă vor să continue pe această cale, care este dăunătoare nu doar pentru poporul ucrainean (...), ci şi pentru poporul rus", a adăugat preşedintele american.