Potrivit experţilor, asistăm la un exod al populaţiei fără precedent, iar prognozele sunt şi mai sumbre pentru următoarele decenii. Dacă situaţia social-economică nu se va îmbunătăţi, până în anul 2050, populaţia Moldovei s-ar putea înjumătăţi.

În ultimii ani, tot mai mulţi moldoveni aleg să se stabilească peste hotare, numărul acestora fiind semnificativ mai mare decât acum un deceniu, spun sociologii. Potrivit rezultatelor preliminare ale Recensământului, aproape 330 de mii de moldoveni sunt plecaţi în străinătate.

Asta în timp ce un raport al Băncii Mondiale, realizat în 2011, arată că peste hotarele Republicii Moldova ar munci mai bine de 770 de mii de cetăţeni moldoveni. În schimb, sociologii spun că cifra reală este greu de calculat.

Totuşi, potrivit specialiştilor, fenomenul migraţiei s-a intensificat în ultimii ani mai ales din cauza faptului că, moldovenii care au plecat din ţară înainte de anul 2000, au decis, ulterior, să se mute definitiv în străinătate şi şi-au luat şi familia acolo.

Prognozele pentru următoarele decenii sunt şi mai pesimiste. Experţii atenţionează că, până în 2050, populaţia Republicii Moldova ar putea scădea până la un milion şi jumătate de locuitori.