Nume
Parola
Vizualizări: 5167
Dezbaterea publică “Gestionarea deșeurilor în 5 pași” în satele Limbenii Vechi și Fundurii Vechi, r. Glodeni
Bălți, 30 Martie 2015 — În data de 27 martie, Asociația Obștească “Caroma Nord” a continuat campania de informare și conștientizare „Scapă de deşeuri, locul lor nu e în localitatea ta!” în localitățile Limbenii Vechi și Fundurii Vechi din r. Glodeni, promovînd dezbaterea cu genericul “Gestionarea deșeurilor în 5 pași”, eveniment organizat în cadrul Proiectului “Promovarea valorilor europene de mediu în Regiunea de Nord a Republicii Moldova”, realizat cu suportul financiar al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Programului Consolidarea Societăţii Civile în Moldova, implementat de FHI 360.

La dezbaterea din s. Limbenii Vechi privind problema deșeurilor au participat elevii claselor a 9-a și a 12-a. A fost pus în discuție scopul și obiectivele Strategiei Nationale de Mediu, Strategiei de gestionare a deșeurilor în Republica Moldova pentru anii 2013-2027 și Programului Regional Sectorial (PRS).

Au fost prezentate practicile Uniunii Europene privind îmbunătățirea calității mediului și protecția sănătății populației.
Printre ideile promovate se numără:
- încurajarea prevenirii generării de deșeuri,
- reutilizarea,
- utilizarea durabilă a resurselor,
- creșterea ratei de reciclare și îmbunătățirea calității materialelor reciclate, precum și
- încurajarea investițiilor verzi.

În timpul dezbaterii tinerii au recunoscut că problema deșeurilor este una acută, dar nu i se acordă prioritate de către autorități și cetățeni. În liceul din s. Limbenii Vechi își fac studiile 247 elevi. Ei au fost implicați doar în activități de ecologizare a localității.

La provocarea de a colecta selectiv deşeurile reciclabile tinerii au răspuns afirmativ. Nicolae Lichii, care activează în Consiliul local al Tinerilor, ne-a asigurat că în cazul în care vor fi inițiate campanii de felul acesta, vor participa activ.
Nina Samson, elevă din clasa 9-a, a afirmat că trecerea de la modelul actual de generare și gestionare a deșeurilor la unul nou, bazat pe prevenirea generării deșeurilor și utilizarea lor va fi dificilă sau poate imposibilă fără implicarea responsabilă a fiecărui cetățean.

Au fost prezentate 2 filmulețe privind importanța reciclării hîrtiei, sticlei și pet-urilor.
Scopul nostru a fost să stabilim care sunt deşeurile care se produc în şcoală, gospodărie şi cum sunt ele gestionate.

În concluzie, putem să afirmăm cu certitudine că mediul înconjurător poate deveni o valoare europeană în satul Limbenii Vechi!

Domnul Pogurschi Valeriu, directorul Gimnaziului Fundurii Vechi, împreună cu dl Odagiu Nicolae, profesor de geografie și biologie, ne-au făcut o incursiune în instutuție unde am găsit o colecție de imagini peizagistice de mai mare admirația!

Discuțiile au început ca de obicei printr-o rundă de întrebări-răspunsuri:
- Cine și ce cunoaște despre rostul colectării selective şi ce anume implică ea?
- Cine are acasă vreun coş de gunoi sau cutie, sau recipient în care să colecteze deşeuri care ar putea fi reciclate sau refolosite?
- Cine cunoaște unde se poate duce bateriile şi becurile uzate?, etc.

Lucruri elementare pentru un cetățean european, dar pentru noi tratate cu nepăsare sau neștiință.

Domnul Odagiu Nicolae recunoaște faptul că Moldova trebuie să urmeze calea spre reciclare și deșeurile să capete o atenție cît mai mare din partea tuturor.
Domnul profesor continuă gândul:
"În cei peste 40 ani de activitate, am facut tot posibilul ca elevii să iubească și să prețuiască natura. Gimnaziul are un colț ecologic realizat de elevi. Împreună organizăm lucrări de salubrizare, plantare, cîte ceva frumos și util pentru localitate".
Ce au reușit să realizeze împreună cu domnul director și se mândresc este că în sat sunt peste 156 abonați la ziarul "Natura"! În septembrie anul trecut s-au făcut totalurile și satul a primit premii pentru promovarea acestei reviste.
Elevii de la gimnaziu sunt implicați în diferite activități ecologice, dar nu și la luarea de decizii locale. După vizionarea documentarelor despre poluarea mediului și importanța gestionării corecte a deșeurilor, dar și responsabilizarea factorilor de decizie, nu vor mai ridica din umeri nepăsători...

Haideţi să învăţăm să fim civilizaţi dacă intenționăm să trăim într-o ţară civilizată!
În Fundurii Vechi se vor produce schimbări frumoase!

Acest eveniment a fost posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin AO Caroma Nord și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.”