16:13:45 25.04.2024
Stiri

Măsuri de ULTIMĂ ORĂ la frontierele UE. Codul Schengen ar putea fi REVIZUIT

Știri 20.11.2015 16:32 Vizualizări999 Autor: Victoria Bortă


Măsuri de ULTIMĂ ORĂ la frontierele UE. Codul Schengen ar putea fi REVIZUIT descopera.ro

Statele membre ale Uniunii Europene au decis astăzi să înăsprească „imediat” controalele la frontierele externe ale blocului comunitar asupra tuturor persoanelor, inclusiv a cetățenilor europeni, au afirmat surse din cadrul UE.

Decizia a fost luată la reuniunea extraordinară de la Bruxelles a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), convocat ca urmare a atacurilor de la 13 noiembrie de la Paris soldat cu 129 de morți și 350 de răniți, scrie Agerpres.

Statele membre ale UE au cerut, de asemenea, revizuirea rapidă a regulilor Spațiului Schengen, pentru ca acestea să permită realizarea de „controale sistematice asupra cetățenilor europeni”, în contextul în care controalele detaliate sistematice se aplică în prezent doar persoanelor din țări terțe, au adăugat sursele citate.

Guvernele „s-au angajat să introducă imediat controalele sistematice și coordonate necesare la frontierele externe, inclusiv asupra persoanelor care se bucură de libertatea de circulație", conform concluziilor reuniunii care nu fuseseră încă adoptate, dar care fac obiectul unui consens, potrivit surselor citate.

O decizie similară a mai fost luată în februarie, însă aceasta nu a fost aplicată într-o măsură corespunzătoare, a explicat pentru AFP o sursă europeană. În primul rând, „pentru ca aceste controale asupra cetățenilor din UE să poată deveni cu adevărat sistematice, așa cum cere Franța, trebuie revizuit Codul Schengen", a subliniat sursa menționată.

Miniștrii europeni reuniți în cadrul Consiliului JAI au decis astfel să facă presiune asupra Comisiei Europene pentru ca aceasta „să propună o revizuire punctuală a Codului Schengen”.

Această revizuire ar trebui să permită realizarea „de controale sistematice asupra cetățenilor europeni, incluzând verificări biometrice de informații”, se mai menționează în concluziile reuniunii, potrivit mai multor surse.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md