Important! CEC a înregistrat grupul de iniţiativă pentru referendumul constituţional

Comisia Electorală Centrală a înregistrat astăzi grupul de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican constituțional. Astfel, potrivit hotărîrii CEC, grupul de inițiativă, în număr de 775 persoane, are 3 luni la dispoziție pentru a colecta semnături prnztu organizarea plebiscitului constituţional.

Grupul de iniţiativă va începe să culeagă semnături, după ce CEC va elibera legitimaţiile pentru colectori şi listele de subscripţie. Pentru desfăşurarea referenduului privind modificarea Constituţiei în vederea alegerii şefului statului prin vot direct sunt necesare 360 de mii de semnături.

Tot astăzi, CEC a aprobat Regulamentul cu privire la activitatea grupului de inițiativă privind desfășurarea referendumului republican. Actul stabilește condițiile de activitate a acestuia, modul de susținere financiară a campaniei de inițiere a referendumului, precum și procedura de prezentare a rapoartelor financiare asupra veniturilor și cheltuielilor.

Astfel, la referendum se intenţionează să se pună patru întrebări:

1. Privind modificarea art. 60 alin. (2) al Constituţiei în vederea reducerii numărului deputaţilor, prin substituirea cifrei 101 cu cifra 71?

2. Privind excluderea inviolabilităţii parlamentare, adică excluderea alineatului (3) al art. 70 din Constituţie, care stipulează că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.

3. Privind modificarea şi completarea art. 78 din Constituţie în vederea alegerii Preşedintelui Republicii Moldova prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat?

4. Privind revenirea la prevederea suspendării din funcţie a Preşedintelui Republicii Moldova de către Parlament şi demiterea acestuia prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Adică pentru modificarea articolului 89 din Constituţie, care să prevadă că, în cazul săvârşirii de către Preşedintele Republicii Moldova a unor fapte prin care se încalcă Constituţia, Parlamentul poate aproba iniţiativa a cel puţin o treime din deputaţi, de suspendare din funcţie, cu organizarea în cel mult 70 de zile a unui referendum privind demiterea Preşedintelui.

Moldova.ORG reaminteşte că la protestul din 6 septembrie, organizat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr, manifestanţii au votat o proclamaţie ce conţine mai multe revendicări, printre care alegerea şefului statului prin vot direct şi reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71. Totodată, oamenii vor ca imunitatea parlamentară să fie limitată.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.