icon

Activitatea Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti, în atenţia Guvernului

20-11-2015 09:09
2,078

Prim-ministrul interimar Gheorghe Brega a efectuat, în după-amiaza zilei de joi, 19 noiembrie, o vizită de lucru la Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG).

 

Având statut de zonă economică liberă, PILG este unicul punct direct de distribuţie şi transportare în şi din Republica Moldova ce oferă acces la căile de comunicaţie terestră, feroviară, fluvială şi maritimă. La sediul Companiei „Danube Logistics”, care este administrator al Zonei Economice Libere Giurgiulești (ZEL-Giurgiulești), a avut loc o şedinţă la care au participat şi ministrul în exerciţiu al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, reprezentanţi ai Ministerului Economiei, precum şi conducerea Companiei „Danube Logistics”.

 

Thomas Moser, directorul general al Companiei „Danube Logistics”, a prezentat o informare cu privire la activitatea ZEL-Giurgiulești, evoluţia exporturilor şi importurilor prin intermediul infrastructurii de transport a PILG. Potrivit datelor prezentate, ZEL-Giurgiulești are 43 de rezidenți, 466 de angajați, iar investițiile sunt în jur de 60 de milioane de dolari. De asemenea, au fost examinate subiectele ce vizează colaborarea cu Guvernul Republicii Moldova, în vederea dezvoltării ZEL-Giurgiulești, printre care: reabilitarea drumului Giurgiuleşti-Chişinău şi a căilor ferate, asigurarea cu apă şi alte aspecte.

 

La şedinţă a fost abordată şi problema extinderii teritoriului aferent Portului. Potrivit Companiei „Danube Logistics”, conform acordului cu Guvernul Republicii Moldova, suprafaţa Portului urmează să fie extinsă cu 65 de hectare. Gheorghe Brega s-a interesat, în mod special, de procesul de procurare a terenurilor de la proprietarii privaţi şi respectarea intereselor acestora, dar şi despre legalitatea dării în arendă a unui teren de pe teritoriul aferent. Totodată, Premierul interimar a adus în discuție riscurile monopolizării exportului de cereale şi uleiuri vegetale în această zonă economică, solicitând un raport în acest sens.

 

Vizita s-a încheiat cu inspectarea instalaţiilor portuare, între care terminalul cerealier, cel de produse petroliere, de uleiuri vegetale şi de mărfuri în vrac.

 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31