Linkuri accesibilitate

Bate vântul frunza-n dungă, ca subvenția s-ajungă


Se fac oare „bani” din agricultură și în birourile Agenției de Intervenție şi Plăţi în Agricultură?

Agenția guvernamentală răspunzătoare de repartizarea subvențiilor agricole a organizat joi o conferință de presă ca să respingă acuzațiile că ar fi coruptă.

Confruntat cu un val de critici din partea fermierilor, unele dintre ele apărute în emisiunile Europei Libere, şeful Agenției de Intervenție şi Plăţi în Agricultură (AIPA), Petru Maleru, a negat joi vehement că s-ar percepe comisioane pentru acordarea subvențiilor.

Pentru a fi mai convingător, i-a adus în faţa presei pe toţi angajaţii din agenţie, care ar fi fost fost ponegriţi, aşa cum s-a exprimat el.

L-am întrebat pe şeful AIPA dacă admite că în instituția pe care o conduce se percepe şpagă, în condiţiile în care producătorii agricoli din diferite colţuri ale ţării au povestit Europei Libere că li s-a cerut comisioane între 10% şi 20% pentru a primi subvenție. El s-a referit doar la anul 2015 şi a spus că nu a fost posibil aşa ceva, deoarece niciun agent economic nu a primit bani pentru investiţii în conturi. Totodată, Petru Maleru a preferat să dea vina pe alte instituții publice:

„Dumneavoastră cunoașteți că până a ajunge dosarele la AIPA că sunt semnăturile de care depind dacă vor primi sau nu vor primi banii, sunt semnăturile la direcţiile agricole, sunt semnăturile primarilor, sent semnăturile inginerilor cadastrali. Cine ştie cine a cerut bani, ca să ajungi până la urmă să învinuiești AIPA. AIPA procesează actele, este un organ constatator. Riscul este la ANSA, care spune dacă o livadă s-a prins sau nu. Şi fraudulos spun. Nu recunosc”.

Şeful Agenției de Intervenție şi Plăţi în Agricultură a afirmat că „regizorul” acestor materiale apărute în presă ar fi ex-ministrul Vasile Bumacov, care ar vrea să revină la minister. În plus, el a spus că cei care au criticat AIPA ar face parte din „gruparea Bumacov”.

„Pentru că i-am strâns în ungher şi nu le permitem să facă furturile pe care le-au făcut până acum, normal că spun că se ia mită, normal că este frustrare”.

Un alt argument al lui Petru Maleru e că cererile de subvenționare sunt procesate electronic. Doar că această afirmație a fost contrazisă de președintele Asociației de fermieri UniAgroProtect, Alexandru Slusari, prezent la conferință. Acesta a menționat că periodic, şi inexplicabil, se blochează serverul.

După plată și subvenții
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:13:12 0:00

Slusari a spus că pe fermieri nu-i interesează reglările de conturi dintre Bumacov şi Maleru şi mai ales relaţia acestora cu liderul liberal-democraţilor Vlad Filat. Producătorii agricoli îşi doresc să nu mai plătească dijmă grupului ce percepe ilegal taxe, a precizat Alexandru Slusari.

„Eu ştiu precis cum, cine ia bani, unde ei se întâlnesc, dar eu vreau să fiu mai documentat, să am mai multe probe. Aştept totuşi ca agricultorii să vorbească în glas, mai ales despre ceea ce s-a făcut în 2014. Şi principalul lucru e că ei nu au încrederea că justiția va rezolva această problemă. Dar eu totuşi cred că oricum altă ieşire nu-i – agricultorii trebuie să vorbească, să vorbească în glas cât mai mult despre acest lucru”.

Aliona Mandati din Domulgeni, Floreşti, este unul din fermierii etichetaţi de şeful AIPA, Petru Maleru, că ar face parte din „gruparea Bumacov”.

Ea a declarat în mai multe rânduri despre comisioanele ce i s-au cerut la acordarea de subvenţii. Spune că încă în 2011, ca urmare a unei ieşiri publice a fost chemată de un adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie pentru a destructura schema ilegală din subordinea Ministerului Agriculturii.

Şi de atunci acest subiect a rămas în punct mort. În consecinţă, alţi fermieri, urmărind experiența Alionei Mandati, au abandonat ideea de a denunţa actele de corupţie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG