icon

Raportul Ministerului Sănătăţii privind capacităţile instituţiilor medicale pentru tratamentul arsurilor

18-11-2015 17:49
1,645

La solicitarea Premierului interimar Gheorghe Brega din 11 noiembrie 2015, Ministerul Sănătăţii a evaluat capacităţile instituţiilor medicale naţionale şi ale municipiului Chişinău privind tratamentul arsurilor în cazul unor situaţii de urgenţă cu implicarea unui număr mare de pacienţi şi a prezentat, în cadrul şedinţei de astăzi a Cabinetului de miniştri în exerciţiu, următoarea informaţie.

 

Pe parcursul ultimilor ani în Republica Moldova se constată o stabilizare a frecvenţei traumatismelor provocate de agenţi termici. Anual se înregistrează circa 1900 – 2100 cazuri de leziuni termice, ce reprezintă 2% din numărul total de traumatizaţi. Incidenţa traumatismelor termice este de 52,5 cazuri la maturi şi 78,2 cazuri la copii pentru 100 mii populaţie (conform datelor statisticii medicale pentru anul 2014).

 

Anual, Centrul Republican de Leziuni Termice pentru maturi, din cadrul Spitalului Clinic de Ortopedie şi Traumatologie, acordă tratament specializat de staţionar circa 450 bolnavi, ce constituie 30 – 32% din numărul total de persoane adulte afectate în toată republica, din ei 39% necesită asistenţă medicală specializată în condiţiile secţiei de terapie intensivă şi reanimare.

 

Secţia de Leziuni Termice pentru copii, din cadrul Institutului Mamei şi Copilului, Clinica Em.Coţaga, acordă tratament specializat de staţionar circa 900 de bolnavi anual, din ei 30% necesită asistenţă medicală specializată în condiţiile secţiei de terapie intensivă şi reanimare.

 

Tratamentul acestor categorii de bolnavi este îndelungat şi costisitor. În anul 2014 durata medie de spitalizare a constituit 21,4 zile la maturi şi 12,7 zile la copii, cu cheltuieli medii de tratament circa 12 155 lei (de la 4 700 pînă la 163 200 lei). Letalitatea bolnavilor adulţi arşi a constituit în anul 2014 – de 6,0 %, iar la copii – 0,1%.

 

În conformitate cu Ghidul naţional privind triajul medical în incidente soldate cu victime multiple si dezastre, procesul de acordare a asistentei medicale populaţiei se divizează în 2 etape: etapa prespitaliceasca, care reprezintă asistenţa medicală acordata în focar şi zona dezastrului, precum şi pe parcursul evacuării pînă la instituţiile medico-sanitare, în care sunt direcţionate victimele, şi etapa spitaliceasca, care reprezintă asistenta medicala acordata în instituţiile medico-sanitare (de regula, spitale), care primesc victimele evacuate din zona dezastrului.

 

În cazul unui număr mare de pacienţi arşi în cadrul municipiului Chişinău pentru transportarea victimelor pot fi implicate pînă la 50 ambulanţe, cu echipaje instruite în acordarea primului ajutor medical.

 

Concomitent, Centrul Naţional de Medicină Urgentă Prespitalicească poate mobiliza un efectiv de pînă la 30 ambulanţe din Substaţiile şi Punctele de Asistenţă Medicală Urgentă, amplasate în raioanele limitrofe municipiului Chişinău.

 

Reconstrucţia capitală a Centrului Republican de Leziuni Termice din 2008 a făcut posibilă desfăşurarea secţiei pe 25 paturi şi 6 paturi de Reanimare şi Terapie Intensivă.

 

Proiectul moldo–american de reconstrucţie a permis pentru prima dată în istoria Republicii Moldova să fie amenajat un bloc specializat pentru tratamentul pacienţilor cu leziuni termice grave, unde este posibil de aplicat tehnologii noi de asistenţă medicală. La moment Centrul Republican de Leziuni Termice este asigurat relativ suficient cu dispozitive medicale, procurate din bugetul de stat, cît şi donate de Ambasada SUA, utilizate anterior în serviciul medical militar american.

 

Centrul dispune de 30 dermatoame (mecanice), care acoperă integral necesităţile la nivel naţional.

 

Totodată, în Centrul Republican de Leziuni Termice există doar un singur aparat de respiraţie dirijată, un singur aparat de anestezie şi un singur pat fluidizant special pentru tratamentul arsurilor grave, care nu va putea asigura necesităţile în caz de situaţii excepţionale. Lipsesc perforatoarele de piele, strict necesare pentru acordarea asistenţei medicale specializate în cazurile cu arsuri.

 

Dotarea Secţiei de Leziuni Termice pentru copii este satisfăcătoare şi cuprinde 4 maşini de anestezie şi alte dispozitive medicale, inclusiv 4 dermatoame (electrice), 2 perforatoare de piele.

 

Ţinem să menţionăm, că în cadrul proiectului moldo-elveţian „Regionalizarea serviciilor pediatrice de urgenţă şi terapie intensivă din Republica Moldova (REPEMOL)” Secţia de Leziuni Termice pentru copii din cadrul Institutul Mamei şi Copilului/Clinica Em.Coţaga a fost dotată în perioada anilor 2011 – 2012 cu dispozitive medicale în sumă de circa 330 mii Franci elveţieni (CHF).

 

În secţiile specializate pentru arşi, amplasate în Spitalul Clinic Traumatologie şi Ortopedie şi Institutul Mamei şi Copilului/Clinica Em.Coţaga din mun. Chişinău pot fi spitalizaţi concomitent a cîte 30 pacienţi, şi suplimentar 10 în Secţiile de Terapie Intensivă. În aceste două spitale în secţiile specializate pot fi intubaţi pentru respiraţie dirijată 6 pacienţi.

 

Pentru situaţiile cînd numărul arşilor este mai mare de 30 persoane, pacienţii urmează să fie redirecţionaţi şi spitalizaţi în secţiile de terapie intensivă şi în secţiile de chirurgie/traumatologie din cadrul Instituţiilor Medico-Sanitare Publice republicane şi municipale, după cum urmează:

-       Spitalul Clinic Republican – 15 pacienţi în secţiile de terapie intensivă şi 30 pacienţi în secţiile chirurgicale;

-       Institutul de Medicină Urgentă – 30 pacienţi în secţiile de terapie intensivă şi 50 pacienţi în secţiile chirurgicale/traumatologice;

-       Institutul Mamei şi Copilului – 5 pacienţi în secţiile de terapie intensivă şi 30 pacienţi în secţiile chirurgicale/traumatologice;

-       Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime” – 15 pacienţi în secţiile de terapie intensivă şi 30 pacienţi în secţiile chirurgicale;

-       Spitalul Clinic Municipal de Copii „V.Ignatenco” – 10 pacienţi în secţiile de terapie intensivă şi 20 pacienţi în secţiile chirurgicale/traumatologice.

În cadrul Instituţiilor Medico-Sanitare Publice republicane şi municipale desemnate pentru preluarea pacienţilor arşi pot fi intubaţi, pentru respiraţie artificială, fără a periclita activitatea de bază, 75 pacienţi.

 

Facilităţile existente în aceste spitale permit deservire a unui număr de 190-200 pacienţi arşi. În situaţii de criză în fiecare din aceste spitale vor activa cîte 2 medici specialişti în leziuni termice din cadrul Centrului Republican de Leziuni Termice (SCTO) şi din Secţia de combustii pentru copii a Institutului Mamei şi Copilului/Clinica Em.Coţaga. În prezent în cadrul acestor două centre specializate activează 15 medici specialişti în leziuni termice.

 

Pentru evaluarea gradului de asigurare a volumului de asistenţă hemotransfuzională unui număr mare de pacienţi cu arsuri în cazul unor situaţii de urgență, grupul de lucru a examinat numărul de pacienţi cu leziuni termice ce au necesitat asistenţă hemotransfuzională în anul 2014, numărul mediu de zile/pat per pacient şi normele de produse sanguine per pacient pentru 1 (una) zi/pat, conform standardelor  internaţionale de tratament. În total în anul 2014 s-au tratat 1300 de pacienţi (350 maturi şi 850 copii). Tratamentul la 30 la sută din pacienţi a inclus asistenţă hemotransfuzională (hemotransfuzii de componente eritrocitare şi plasmatice, albumină umană).

 

Examinând disponibilitatea produselor sanguine în stocul Centrului Naţional de Transfuzie a Sîngelui, situaţia la 12.11.2015, s-a constatat, că componente eritrocitare sunt 465kg/1865 unităţi, plasmă congelată 1512kg/6048 unităţi şi albumină 10% 456lit/3514 unităţi. Cantităţile menţionate acoperă asistenţa hemotransfuzională concomitent la 400 pacienţi pe parcursul a 22 zile. Calculul detaliat a volumului necesar de asistenţă hemotransfuzională la pacienţi cu leziuni termice, în baza datelor statistice anul 2014 şi gradul de disponibilitate a acesteia, situaţia la 12.11.2015.

 

Astfel, Centrul Naţional de Transfuzie a Sîngelui este pregătit şi dispune de capacitatea de a răspunde la urgenţe de sănătate publică, inclusiv şi în situaţia pacienţilor cu leziuni termice (arsuri).

 

Totodată, pentru a răspunde în volum deplin la urgenţele majore în situaţia pacienţilor cu leziuni termice, este necesar de a majora stocul de rezerve de piele, fiind necesare circa 25 mii Euro pentru procurarea şi asigurarea Băncii de Ţesuturi Umane cu dispozitive medicale, aşa ca: Dermatom electric cu lame pentru prelevarea pielii (1), Dispozitive pentru sigilare (2), Dispozitiv pentru liofilizare a grefelor de piele (1).

 

Concomitent sunt necesare investiţii în sumă de circa 150 mii Euro pentru dotarea Centrului Republican de Leziuni Termice cu dispozitive medicale vital necesare în acordarea asistenţei medicale de urgenţă, aşa ca: maşini de ventilare (4), maşini de anestezie (4), perforatoare de piele (10) ş.a.

 

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31