SUA și Rusia au ajuns la un acord în cadrul reuniunii internaționale de la Viena

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele Unite, Rusia și alte țări au căzut sâmbătă de acord, la Viena, să înceapă imediat un dialog cu grupările de opoziție la adresa președintelui sirian Bashar al-Assad în vederea formării unui cabinet de tranziție care să poată fi instalat la putere în următoarele șase luni, informează EFE.

Ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier a făcut acest anunț la încheierea reuniunii internaționale dedicate găsirii unei soluții pentru obținerea păcii în Siria. Potrivit lui Steinmeier, șefii diplomațiilor lumii s-au pus de acord cu privire la un „calendar concret” vizând organizarea în termen de 18 luni de alegeri în Siria.

„Calendarul concret asupra căruia ne-am înțeles astăzi îl reprezintă organizarea de alegeri în termen de 18 luni în Siria”, la capătul unui „proces care va cuprinde formarea unui guvern de tranziție de acum în șase luni”, a spus Steinmeier. Încă un obiectiv al liderilor mondiali îl reprezintă organizarea la 1 ianuarie a unei întâlniri între reprezentanții opoziției și cei ai regimului de la Damasc.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a anunțat totodată începerea unui proces menit să pună capăt războiului civil din Siria, la încheierea conferinței internaționale de la Viena, la care au participat țări din Europa, Asia și Orientul Mijlociu. „Procesul a început. UE își va asuma partea sa, în sprijinul ONU, pentru a aplica deciziile luate”, a spus diplomata italiană, care a anunțat pentru luni, la Bruxelles, un consiliu al miniștrilor de externe ai UE în care îi va informa pe cei 28 de șefi ai diplomațiilor europene despre deciziile luate la Viena. „Am luat decizii și Uniunea Europeană va fi parte a tuturor deciziilor luate astăzi”, a insistat Mogherini. Ea a mai spus că următoarea reuniune pe tema Siriei se va desfășura peste o lună tocmai la Paris, ultimul obiectiv al grupării teroriste Statul Islamic, care controlează porțiuni importante din teritoriile Siriei și Irakului.

Și ministrul de externe rus Serghei Lavrov și-a exprimat sâmbătă dorința ca opoziția și guvernul din Siria să se pună de acord în termen de șase luni asupra unui guvern de tranziție. „Dorim ca delegațiile executivului și opoziției siriene să se pună de acord cu privire la crearea unui guvern de tranziție în termen de șase luni”, a spus Lavrov în conferința de presă de la finalul summitului. El a adăugat că și-ar dori ca „toți scepticii (față de un acord dintre Damasc și opoziție) să-și dea acceptul pentru începerea procesului” și a insistat că „nu pot exista condiții preliminare pentru a crea o coaliție internațională împotriva terorismului”.

Moscova și Washingtonul au organizat sâmbătă la Viena un summit la care au participat Germania, Arabia Saudită, China, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Franța, Liban, Iran, Irak, Italia, Iordania, Marea Britanie, Turcia și Oman, precum și trimisul special al ONU pentru Siria, Staffen De Mistura, și șefa diplomației europene, Federica Mogherini.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...