Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Laura Codruța Kovesi: Procurorii din…

Laura Codruța Kovesi: Procurorii din R. Moldova trebuie să câştige încrederea cetăţenilor făcând anchete eficiente, obţinând condamnări, investigând persoane din toate zonele

— Transmiteţi-le, vă rog, un mesaj cetăţenilor R. Moldova. Pentru că, aşa cum aţi spus, de la oameni începe practic totul.

— Cred că, întâi de toate, toţi cetăţenii R. Moldova, dar în primul rând procurorii, ar trebui să-şi dorească şi să lupte foarte mult pentru un sistem de justiţie independent, profesionist şi responsabil în acelaşi timp. Cred că procurorii din R. Moldova trebuie să câştige încrederea cetăţenilor făcând anchete eficiente, obţinând condamnări, investigând persoane din toate zonele, indiferent că ele deţin o funcţie mai importantă sau mai puţin importantă, atunci când au indicii că se comit fapte de corupţie. Cred că sistemul de justiţie trebuie sprijinit şi ajutat atunci când începe să facă schimbări şi atunci când lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună.

— Dar cum pot scăpa procurorii de presiunea politică?

— Prin garanţii prevăzute de lege, prin reglementarea unui statut independent şi de stabilitate şi eliminarea prin lege a oricăror intervenţii. Dacă legea oferă aceste garanţii, urmează ca fiecare magistrat în parte să-şi asume acest rol şi să poată să-şi exercite liber şi independent meseria.

— Vedeţi că nu procurorii sunt cei care, în ultimă instanţă, adoptă legile. Asta o fac politicienii, care nu au nevoie ca procurorii să fie independenţi.

— Ei, să ştiţi că această problemă am avut-o şi o avem în continuare în România. La fiecare 2-3 săptămâni există câte un proiect de lege în Parlamentul României prin care se încearcă limitarea atribuţiilor şi posibilităţilor de a investiga. E important că noi, ca instituţie, am reacţionat de fiecare dată, dar în special societatea civilă şi cetăţenii. Principalul nostru aliat în lupta cu marea corupţie şi cu politicienii corupţi, care vor să ne limiteze activitatea, au fost cetăţenii. Suportul şi sprijinul lor, încrederea pe care ne-o acordă sunt extrem de importante. Dar, această încredere a fost câştigată prin rezultate, printr-o muncă extrem de consecventă, prin anchete imparţiale. Aşa am procedat noi. Nu ştiu dacă asta este valabil în oricare altă ţară din lume, dar bănuiesc că da.

Interviul integral cu Laura Codruta Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție îl puteți citi doar în ediția tipărită a ZDG, pe care o găsiți în toate chioșcurile din țară. În interviu, Kovesi vorbește despre cum funcționează DNA, cum reușește să aibă performanțe, să ancheteze nume mari. Tot ea, spune de ce nu a mai venit anul trecut în R. Moldova, dar și cum poate DNA să treacă Prutul.