Forbes; Rusia încearcă să reînvie epoca „Jocurilor chimice”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Acuzaţiile de doping la adresa sportivilor ruși ne amintesc de Războiului Rece, când echipa sovietică utiliza pe scară largă preparate chimice pentru a obţine cât mai multe victorii sportive. Din acest motiv, Jocurile Olimpice din 1980 au fost botezate în Occident – „Jocurile chimice”, scrie Forbes.

„Se întoarce Rusia în epoca sovietică a anilor 1950?” – se întreabă Forbes. Răspunsul ar putea fi afirmativ, având în vedere rezultatele investigaţiei WADA, răspunde publicația.

Oficialii ruși au fost acuzaţi de implicare într-un program de dopaj, care a fost susținut și sponsorizat de stat. Această situație „ar putea aduce un zâmbet pe fețele oamenilor nostalgici după epoca Războiului Rece, a cursei spațiale, romanelor de spionaj ale lui John Le Carre sau” Rocky 4 „”, scrie Forbes.

Funcţionarii din domeniul sportului din Rusia, inclusiv Ministerul Sportului din Federația Rusă, nu sunt la prima abatere. La adresa lor au fost făcute şi înainte acuzaţii de ascundere a cazurilor de dopaj în rândul sportivilor ruși și organizarea necorespunzătoare a proceselor de verificare anti-doping: „Nu întâmplător, în ancheta oficialilor guvernului australian, Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova au fost numite „Jocurile chimice” sau „Olimpiada narcomanilor””.

Publicația sugerează că scandalul actual ne obligă încă o dată să ne îndoim de validitatea rezultatelor Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci, unde naţionala rusă a câștigat 33 de medalii, inclusiv 13 de aur – mai mult decât orice altă echipă.

În ancheta sa, Agenția Mondială Anti-Doping a descoperit ceva foarte serios, altfel nu cerea excluderea întregii echipe ruse de atletism de la participarea la Jocurile Olimpice din 2016.

„Interdicția de participare la concurs a întregii delegații a unei superputeri sportive – nu a unor sportivi individuali – spune că nu suntem în faţa unui eşec banal al testului doping” – notează Forbes.

Întrebări apar şi în legătură cu viitorul sporturilor olimpice. În cazul în care acuzațiile sunt adevărate, este puțin probabil ca cineva să mai recunoască rezultatele acestor concursuri.

Desigur, există oameni care pur și simplu îşi doresc să se înceteze cu interdicția dopajului. „Dar cursa, care va identifica țara cu cei mai buni specialişti farmacişti – nu este un sport. Jocurile Olimpice trebuie să renunţe la ac, în caz contrar singurii fani ai competiţiilor viitoare vor fi doar persoanele dependente de droguri”, – încheie Forbes.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...