Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

28 Martie, 2024

Majoritatea absolută a companiilor participante la un sondaj s-au arătat satisfăcute de calitatea serviciilor de comunicaţii electronice

93 la sută din companiile participante la un sondaj de opinie, realizat la comanda Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), s-au arătat satisfăcute, complet sau parţial, de serviciile corporative de telefonie fixă şi mobilă, iar 76% – de Internet fix şi mobil dedicat (prin modeme şi cartele pentru plată) şi de TV contra plată. Aceste date se regăsesc în rezultatele sondajului, efectuat de compania de cercetare a pieţei XPLANE, publicate astăzi pe pagina web oficială a ANRCETI. Săptămâna trecută, responsabili din cadrul ANRCETI au prezentat datele altui studiu, realizat de aceeaşi companie, care vizează nivelul de utilizare a serviciilor de comunicaţii electronice de către persoanele fizice şi gradul de satisfacţie a acestora.

La întrebarea, dacă pe piaţa serviciilor corporative de telefonie, Internet şi TV contra plată există oferte suficiente şi este uşor să găseşti una potrivită la un preţ rezonabil, 77% din participanţii la sondaj au dat răspunsuri afirmative cu referinţă la telefonia mobilă şi 76% – la serviciile de acces la Internet. 55 la sută din companiile intervievate au exprimat aceeaşi părere despre situaţia de pe piaţa serviciilor corporative TV contra plată şi 54% – de pe piaţa de telefonie fixă. Ceilalţi participanţii la studiul sociologic au dat răspunsuri negative ori s-au abţinut de la aprecieri.

Potrivit datelor sondajului, cel mai înalt nivel de utilizare a serviciilor corporative de comunicații electronice este înregistrat pe piața de telefonie fixă şi de acces la Internet. Astfel, nivelul de utilizare a telefoniei fixe de către companiile intervievate este de 98 la sută şi a Internetului – de 83 la sută. Cea mai mare pondere în structura utilizatorilor corporativi de Internet – de 96% – o au companiile mari (cu mai bine de 100 angajaţi), iar cea mai mică – de 79% – de întreprinderile micro (care au până la cinci angajaţi). De serviciile corporative de acces la Internet beneficiază 89 la sută din companiile care activează în Chişinău şi 71% la sută din companiile din localităţile din afara capitalei.

Cu referinţă la gradul de utilizare a serviciilor corporative de telefonie mobilă, sondajul arată că 32 la sută din companii beneficiază de asemenea servicii, 37% – nu dispun de telefonie mobilă corporativă, dar cheltuielile angajaţilor pentru acest tip de servicii sunt compensate de întreprindere, iar 31% din companii nu acoperă aceste cheltuieli. Pe primul loc în topul companiilor care dispun de telefonie mobilă corporativă sunt întreprinderile mari (76%) şi pe ultimul loc – întreprinderile micro (24%).

Sondajul mai arată că doar 18 la sută din companiile intervievate sunt abonate la serviciul corporativ TV contra plată. Acest serviciu este utilizat, în temei, de către întreprinderile mici (cu până la 10 angajaţi) şi întreprinderile mijlocii (cu până la 100 angajaţi) care activează în localităţile din afara mun. Chişinău. Conform sondajului, cheltuielile medii lunare a companiilor pentru utilizarea serviciului TV contra plată este de 162 de lei. Pentru utilizarea serviciilor corporative de Internet fix companiile achită în mediu lunar 344 lei, de Internet mobil dedicat – 304 lei, de telefonie fixă – 243 lei şi de telefonie mobilă corporativă – 1282 lei.

Sondajul a fost efectuat în perioada octombrie – noiembrie 2014. Au fost intervievate persoane responsabile (patroni, administratori, manageri) din cadrul a 600 de companii (177 întreprinderi micro, 142 întreprinderi mici, 231 întreprinderi mijlocii şi 50 întreprinderi mari) din R. Moldova (400 – din Chişinău şi 200 – din localităţi din afara capitalei). Marja de eroare a sondajului este de 3%.

23 ianuarie 2015

Ultima actualizare: 23/01/2015