Nume
Parola
Vizualizări: 3435
Comitetul Sub-bazinal Ichel își va prezenta activitatea în cadrul ședinței organizate de Centrul Național de Mediu
11 Noiembrie 2015 — Râul Ichel este afluentul drept al fluviului Nistru, un râu care se întinde pe aproximativ 100 km și intră în componența râurilor mari din țară. Analizând starea ecologică a râului, aceasta variază pe anumite segmente, dar în comparație cu anii precedenți, nivelul de poluare a râului se reduce treptat.
Pentru a efectua o monitorizare permanentă a nivelului de poluare, despre impactul poluării și neapărat metodele existente de diminuare, Centrul Național de Mediu a creat un Comitet Sub-bazinal, care a devenit instrumentul de analiză a stării ecologice a râului Ichel, care funcționează din 2014. Anual, membrii Comitetului se adună la o ședință, prezintând schimbările care se înregistrează pe întregul curs al râului, într-o anumită durată de timp.
Astfel, pe data de 12 noiembrie, 2015 se organizează o nouă ședință a Comitetului, în orașul Cricova, mun. Chișinău, în cadrul cărei Comitetul își va prezenta modul de activitate și de implicare în procesul de protecție a afluentului drept al Nistrului. La această ședință vor participa membrii orientați spre protecția mediului și a apelor din țară, reprezentanții Centrului Național de Mediu, directorul Întreprinderii Municipale ,,Apă- Canal''și membrii comitetului sub-bazinal al râului Ichel. Și pentru că este necesară o bună funcționare a Comitetului, se va discuta despre componența acestuia și cât de activ se implică fiecare membru în procesul de protecție a apelor.
Orașul Cricova dispune de o stație de epurare care participă nemijlocit la scăderea nivelului de poluare a Ichelului, iar despre cât de reușit funcționează ea și care este situația ecologică, publicul va fi informat de către Nicolae Negru, directorul ÎM ,,Apă- Canal'', cât și despre normele de protecție a mediului impuse de către Întreprinderea Municipală.
La finalul ședinței, membrii prezenți vor efectua o excursie la stația de epurare, pentru a analiza performanța stației și pentru a propune noi metode de implicare necesară procesului de reducere a tuturor surselor de poluare care ajung în apa râului.
Acest eveniment este organizat în cadrul inițiativei ,, Iubește-ți râul'' , susținută financiar de fundația americană EcoCatalyst Foundation