FAZ: Rusia – o societate militarizată, manipulată de preoţi cinici şi lacomi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Polițiştii ruşi sunt consideraşi nişte sadici proşti şi corupţi, ei trebuie să realizeze planurile privind gradul de descoperire al crimelor și nu li se permite să călătorească în străinătate. Dar acum poliția din Rusia are o nouă imagine, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Vechii „miliţieni”, care opreau cetăţenii pe stradă și încercau să găsească un motivul pentru reţinere, au dispărut de la Moscova. Ei au fost înlocuiţi cu „oameni educaţi, în uniforme paramilitare negre, care se manifestă amabil în spațiul public”. Potrivit autorului materialului, aceste schimbări sunt dictate de reacția autorităților ruse faţă de reforma poliției în „îndrăcita” țară vecină. În loc de modernizarea țării, stăpânul de la Kremlin şi-a aruncat toate forțele pentru a proteja teritoriul statului. În timp ce în Europa oamenii se deplasează liber și nestingherit, Rusia îşi încordează „toate autoritățile” pentru a impune un control strict al oamenilor.

Noul model de moralitate publică a fost adoptat odată cu moda „oamenilor politicoşi”, cunoscuţi in Occident drept „omuleţii verzi”, cei care anul trecut au ocupat Crimeea. „Oamenii politicoşi” au devenit eroii hiturilor populare, a clipurilor video și apar pe multe tricouri patriotice. Acum, la Moscova, „oameni politicoși” sunt peste tot, în metrou, patrulează în grupuri de patru, peste tot pot fi văzuţi cursanţi ai şcolilor de poliţie şi militare.

La rândul său, preoții ortodocși îi binecuvântează și le explică tinerilor „tradițiile sacre ale ruşilor”, amenințate de Occident.

„În Rusia, în timp ce companiile dau faliment și crește șomajul, serviciile de securitate înfloresc” – subliniază autorul.

Potrivit şefului organizaţiei pentru drepturile omului „Memorial” Irina Şcerbakova, „cinicii care stau în Kremlin cred numai în bani și venalitate a toate și toţi”. Și Biserica Ortodoxă Rusă nu face excepţie.

De fapt, creștinismul a devenit „nume de marcă”, spune protopopul Petru din eparhia Moscovei, iar creştinii de rând salută acest lucru. Potrivit protopopului, oamenii nu mai vor să audă nimic despre doctrina creștină, ei merg la biserică „din cauza credinței în magie și în ritualuri, considerate un serviciu sacru”.

Părintele Alexandr din eparhia Sankt-Petersburg, spune că „Biserica Ortodoxă Rusă îşi conduce preoții ca pe un personal religios”, construirea de biserici este finanţată de comunitățile locale şi de sponsori privați. Capii Bisericii Ortodoxe Ruse încasează venituri din vânzările de lumânări, cărți, icoane, iar comunitatea trebuie să plătească episcopilor chiar şi pentru cadourile primite. Toate acestea fac din ocupaţia de preot în Rusia o „meserie prestigioasă”, spune părintele Alexandr.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...