The Guardian, despre Laura Codruța Kovesi: Femeia care conduce războiul împotriva corupției

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Laura Codruţa Kövesi se află la conducerea agenţiei care instrumentează dosare de corupţie în care sunt implicaţi primari, judecători, membri ai parlamentului”, dar şi cel care până miercuri fost premierul României, scrie cotidianul britanic The Guardian în ediţia sa miercuri.

„Decizia anunţată miercuri de Victor Ponta de a demisiona din funcţia de prim-ministru al României nu reprezintă sfârşitul problemelor sale”, subliniază ziarul amintit, adăugând că „manifestaţiile care au loc în această săptămână constituie punctul culminant al presiunii acumulate în ultimele luni, după apariţia dosarului în care este acuzat de fraude şi fapte de corupţie.

Şi Victor Ponta nu este singur, continuă The Guardian. „O mulţime de politicieni, primari, judecători şi procurori au ajuns să fie anchetaţi” de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-o luptă împotriva corupţiei fără egal în ţările din Europa de Est. Iar Laura Codruţa Kövesi, un procuror-şef liniştit şi modest, prezintă trofeu după trofeu.

„Până în 2005, justiţia din România nu a fost independentă”, a declarat Kövesi (42 de ani), într-un interviu acordat ziarului înainte de demisia premierului Ponta. „Din acest motiv, nu a existat suficient curaj pentru demara anchete complexe împotriva unor demnitari de rang înalt”, a adăugat ea.

În lupta împotriva corupţiei, DNA a fost înfiinţată în 2003, însă a fost nevoie de câţiva ani până când a ajuns să investigheze cazuri de corupţie la nivel înalt.

În prezent, sunt 120 de procurori care lucrează la peste 6.000 de cazuri. La intrarea în sediul DNA din centrul Bucureştiului se înghesuie în permanenţă de camerele de filmare ale televiziunilor pentru a afla cine este următorul personaj anchetat.

Anul trecut, agenţia a trimis în judecată cu succes 24 de primari, cinci membri ai parlamentului, doi foşti miniştri şi un fost premier, pe lângă alte 1.000 de persoane, printre care judecători şi procurori, cu o rată de condamnare de aproape 90%.

„Anul acesta, am anchetat 12 membri ai parlamentului, printre care doi foşti miniştri”, a mai spus Laura Codruţa Kövesi, numită la conducerea DNA în 2013. ‘Am anchetat doi miniştri în funcţie, iar unul dintre aceştia a mers din scaunul ministerial direct în arest preventiv’, a adăugat ea.

În septembrie, primarul Bucureştiului, Sorina Oprescu, a fost arestat după ce a fost acuzat de luare de mită de la reprezentanţi ai firmelor cărora Primăria Capitalei le atribuia contracte.

„Cu toate acestea, Ponta este de departe cea mai mare ţintă până în prezent”, scrie The Guardian. Potrivit procurorului-şef al DNA, ancheta asupra premierului a durat patru luni, la capătul cărora a fost pus oficial sub acuzare pentru fraude şi fapte de corupţie, datând din anii 2007-2008 când a fost avocat.

Procurorii au eşuat în încercarea de a-l ancheta şi pentru activităţi din perioada cât a ocupat funcţia de prim-ministru, pentru că în iunie Legislativul a respins cererea de ridicare a imunităţii parlamentare a acestuia.

Populaţia este impresionată de activitatea DNA. Conform unui recent sondaj, agenţia se bucura de încrederea a 60% dintre români, în timp ce numai 11% şi-au exprimat încrederea în Parlament.

Cu toate acestea, nu toată lumea este mulţumită de activitatea DNA, pentru că, aşa cum a menţionat Laura Codruţa Kövesi, primeşte frecvent critici din partea mass-media şi a politicienilor, a mai notat The Guardian.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...