Nume
Parola
Vizualizări: 1357
La Bălți a avut loc primul atelier de lucru dedicat îmbunătățirii statisticii regionale
Bălți, 3 Noiembrie 2015 — Un atelier de lucru cu genericul „Statistici regionale pentru dezvoltarea regiunilor din Republica Moldova” a avut loc marți, 3 noiembrie 2015, la Bălți. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în colaborare cu Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova.

Dialogul dintre utilizatorii și producătorii de statistici regionale din Regiunea de Dezvoltare Nord a fost organizat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea statisticii regionale în Republica Moldova” (STATREG), finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul este implementat de GFA Consulting Group (Germania), lider al consorțiului, împreună cu DevStat (Spania), AAM (Ungaria) și Oficiul de Statistică al Slovaciei și se derulează noiembrie 2014 - noiembrie 2016.

Evenimentul face parte dintr-o serie de ateliere de lucru naționale și regionale, al căror scop este să faciliteze crearea unor legături durabile între utilizatorii și producătorii de statistică regională, bazate pe o înțelegere comună a nevoilor și a modului în care statistica regională este produsă și utilizată. La întrunire au participat reprezentanți ai administrațiilor publice locale și ai organizațiilor neguvernamentale, ai mediului științific, specialiști ADR Nord, experți STATREG.

Prin acest atelier de lucru, organizatorii au urmărit să inițieze comunicarea dintre utilizatorii și producătorii de date statistice regionale, oferind răspunsuri relevante pentru nevoile utilizatorilor și cum pot fi acestea satisfăcute de către producători. Totodată, la eveniment au fost oferite răspunsuri despre cum ar putea fi optimizată utilizarea datelor statistice și administrative.

„Proiectul de îmbunătățire a statisticii regionale în Republica Moldova este foarte important pentru noi, evenimentul de azi fiind primul de acest gen organizat la nivel regional. Odată cu reforma administrativă, statistica regională va deveni un instrument important. Sper că, odată cu finalizarea acestui proiect, toți actorii regionali vor avea un produs calitativ, care îi va ajuta să monitorizeze mai bine dinamica dezvoltării regiunii”, a menționat, în debutul evenimentului, directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

„Asigurarea datelor statistice la nivel teritorial sunt necesare pentru nevoile regiunilor, în principal pentru dezvoltarea regională, dar și alte nevoi regionale. Proiectul a fost gândit într-un mod integrat și, spre deosebire de multe alte proiecte de natură statistică, nu s-a limitat la calcularea unor indicatori. Este esențial ca statistica să producă ceea de ce avem nevoie”, a comunicat Liliana Lucaciu, expert STATREG.

„Rolul meu astăzi aici este să vă arăt un proces și un mecanism prin care, într-adevăr, statistica, cu argumente, poate aduce plus valoare în munca dumneavoastră. Cu cât ești mai riguros, dovedești că ai mai multă transparență în primul rând în abordare și, bineînțeles, cea mai importantă transparență este în actul decizional. Este important să existe date statistice care să justifice anumite decizii care se iau”, a relevat directorul ADR Vest, expert STATREG, Sorin Maxim.

La rândul său, expertul STATREG Jean Paul Blandinieres s-a referit la un șir de exemple practice referitoare la modul în care utilizatorii ar putea folosi în modul cel mai eficient statisticile disponibile. Totodată, s-a mai discutat despre datele statistice și administrative disponibile pentru utilizatorii regionali.

De asemenea, ADR Nord și-a prezentat experiența de planificare strategică regională și provocările privind utilizarea statisticii investițiilor, iar Biroul Național de Statistică a prezentat un studiu de caz privind producerea și utilizarea statisticii investițiilor cu implicarea reprezentanților deținătorilor de date administrative de la nivel regional.

În a doua parte a zilei de marţi, a avut loc cea de-a V-a şedinţă a grupului de lucru regional pentru planificare strategică 2016-2020, în cadrul căreia a fost stabilită viziunea regională, obiectivele strategice şi măsurile în vederea dezvoltării Regiunii Nord, până în anul 2020. Totodată, specialiștii ADR Nord au prezentat progresul înregistrat în procesul de elaborare a proiectului Strategiei de Dezvoltare Regională Nord 2016-2020. La şedinţa de lucru au participat experţi naţionali şi internaţionali, inclusiv din cadrul proiectului STATREG.

www.adrnord.md