08:09:28 19.04.2024
Stiri

SURPRIZĂ // Are peste 10 MILIOANE de ani şi se află la Criuleni

Social 28.03.2015 14:05 Vizualizări15858 Autor: Daniela Hadei
SURPRIZĂ // Are peste 10 MILIOANE de ani şi se află la Criuleni
„Peştera Surprizelor” este cea mai mare peşteră formată în roci de calcar din R. Moldova şi este a două ca mărime după Peştera „Emil Racoviţă”.


SUB PĂMÂNT // Are peste 10 milioane de ani și a fost descoperită prin anii ’70 ai secolului trecut. „Peştera Surprizelor” este a doua ca mărime în R. Moldova, a treia ca lungime din Europa şi a şasea din lume

În R. Moldova există trei mari peșteri, Peștera „Emil Racoviță”, situată în apropierea localității Criva, raionul Briceni, „Peștera Răposaților” din satul Rudi, raionul Soroca, și „Peștera Surprizelor”, situată la circa 2 km de orăşelul Criuleni, în fâşia de pădure de pe malul drept al Nistrului. Restul sunt doar galerii de mină, așa cum ne spune Vitalie Botnaru, cercetător științific în cadrul Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei.

Peștera cu o lungime de 1 700 de metri

Monument al naturii, protejat de stat, „Peştera Surprizelor”, situată în pădurea dinspre satul Zolonceni, la o distanţă de 2 km de oraşul Criuleni, este cea mai mare peşteră formată în roci de calcar din R. Moldova şi este a două ca mărime după Peştera „Emil Racoviţă”.

S-a format în urma schimbărilor meteorologice, ploaie, vânt, cutremure, şi reprezintă o reţea de crăpături şi goluri, care pe alocuri s-au lărgit și au format săli mai mari. A fost descoperită de speologii amatori prin anii ’70 ai secolului XX, iar vârsta relativă a peşterii este de 11 sau 13 milioane de ani. Cu o lungime de 1 700 de metri, așa cum au precizat specialiștii, peștera are mai multe săli și coridoare de diferite dimensiuni. Sala mare, de exemplu, are aproximativ 25 de metri lungime, iar după ea, ca dimensiune, urmează „Sala Cinematografică”. În interiorul peșterii există tobogane de zeci de metri, dar și săli cu o înălțime de la 0,5 până la un metru. Vizitatorii pot merge în picioare, dar și pe brânci.

Interzis celor slabi de inimă

De la intrare și până la ieșire, vizitarea peșterii poate fi efectuată în trei sau patru ore, dar nu este recomandată pentru cei care nu au o condiție fizică bună și nici pentru cei care nu au un echipament special. În 2011 a fost făcut un studiu de fezabilitate, care, după cum ne-a declarat șefa secției Cultură din cadrul Consiliului raional Criuleni, Valentina Bobeico, a demonstrat că peștera necesită o investigație mai amplă, iar vizitarea ei nu este recomandată pentru persoanele nepregătite.

„Specialiștii spun că este foarte bine creată de natură și este destul de puternică, nu poate fi distrusă de cutremure și nu riscă prăbușire. În același timp, oamenii de știință nu recomandă vizitarea ei fără o pregătire specială, pe timp de iarnă sau pe timp de ploaie, dar nici persoanelor care au probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, respiratorii, locomotorii și altele”, a precizat Valentina Bobeico.

De „Peştera Surprizelor” nu au auzit doar speologii din republică, dar și cei de peste hotare, iar monumentul a devenit un loc de „pelerinaj” pentru persoanele interesate de lumea grotelor.

Trei etaje și mai multe săli

Peştera este structurată în trei niveluri și este formată din numeroase săli, avene şi tuneluri. Regimul de temperatură este de 12 și 14 grade Celsius, iar umiditatea ajunge la 75 și 80%. Flora şi fauna sunt reprezentate divers, iar în interior pot fi întâlnite microcolonii de lilieci şi câteva specii de nevertebrate, cum ar fi pseudoscorpionii, arahnidele, crustaceele terestre și altele. Astfel, pentru a vizita această peșteră, turiștii au nevoie de mult curaj, dar și puteri pentru a face față efortului fizic și a ajunge cu bine la ieșire. Cea mai mare sală din peșteră are o lungime de 25 de metri, lăţimea de 5 sau 6 metri și o înălţime de 7 metri. „Galeria Cinematografică” are o înălţime de circa 10 metri, cu tavanul şi pereţii prăbuşiţi, astfel accesul se face printre pietre. Coridorul, care mai este numit și „Metrou”, are o lungime de 6 metri, o lăţime de 0,5 și 1 metru și o înălţime de 0,5 și 0,9 metri. Peștera a primit denumirea de „Peștera Surprizelor”, datorită faptului că este foarte imprevizibilă, iar din sălile mari și spațioase poți ajunge în culoare foarte mici și înguste.

Fără ghid și supraveghetor

Potrivit șefei Secției cultură din cadrul Consiliului raional Criuleni, Valentina Bobeico, teritoriul unde se află „Peștera Surprizelor” aparține Întreprinderii de Stat „Moldsilva”, iar Primăria Criuleni nu dispune de resurse financiare necesare pentru a proteja acest monument al naturii. Din această cauză, la fața locului nu există niciun paznic sau un ghid care să ofere îndrumări turiștilor. „Acest monument a fost descoperit de speologi, iar în urmă cu doi ani a fost câștigat un proiect prin care în fața peșterii a fost amplasat un panou informativ și o bancă pentru turiști. Din păcate, alte proiecte nu au mers. Monumentul este neocrotit și din această cauză se distruge, un ghid special nu este angajat, iar dacă cineva intră acolo nepregătit sau neechipat, nimeni nu este responsabil de siguranța sa. Primăria ar dori să îngrijească acest monument, dar, cu părere de rău, nu are un buget necesar și aceasta este cea mai mare problemă”, a declarat Valentina Bobeico.

Atracție turistică, neglijată de stat

Până a ajunge la peșteră, de la stradă turistul trebuie să meargă pe o cărărușă de aproximativ 300 de metri prin pădure. Drumul nu este unul foarte bun, dar nici sigur, iar indicatoarele practic nici nu se observă. De asemenea, nu există nicio persoană de încredere care ar putea oferi informații. Acest lucru îl practicau câțiva tineri voluntari din Criuleni, care mergeau gratuit cu turiștii și le arătau peștera. „Peştera Surprizelor” are șanse de a deveni o destinaţie turistică de maximă atracţie, dar, din păcate, nu este îngrijită corespunzător.

„Peștera este un obiect de importanță științifică, dar este încă în studiu. Academia de Științe a precizat că ar fi foarte bine să găsim sponsori care ar fi gată să investească în amenajarea ei, însă suntem încă în căutare de sponsori”, a mai precizat șefa Secției cultură din cadrul Consiliului raional Criuleni.

Vitalie Botnaru, cercetător științific în cadrul Institutului de Geologie și Seismologie al AȘM:

„Peștera Surprizelor” este un monument al naturii, protejat de stat. Este un obiect care trebuie valorificat. Chiar dacă este o peșteră mică, poate fi un punct turistic foarte atractiv pentru începători, elevi, studenți, tineri. Îmi doresc foarte mult ca acest obiect să fie într-adevăr ocrotit de stat, dar, din păcate, la noi sunt alte lucruri mai importante. În țara noastră sunt doar trei peșteri adevărate, restul sunt doar gropi mici sau galerii de mină”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md