Moartea adolescentului reprezintă un test al modului în care Moscova explică pierderile publicului, comentează FT. În conflictul din Ucraina, militari ruşi ucişi au fost îngropaţi în secret, iar asupra rudelor lor s-au exercitat presiuni să păstreze tăcerea, în contextul în care guvernul continuă să-şi nege implicarea.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că militarul şi-a luat singur viaţa, în timpul odihnei, după serviciu. Instituţia nu a răspuns unei solicitări FT de a comenta cu privire la caz, precizează publicaţia.

Moscova şi-a gestionat campania din Siria foarte diferit faţă de conflictul din Ucraina, printr-o acoperire la televiziunea de stat şi prezentând-o drept o luptă eroică împotriva răului. Însă lideri ruşi au avut grijă să sublinieze că această campanie va dura doar câteva luni şi au respins posibilitatea implicării militarilor ruşi în lupte terestre.

Militarul rus care şi-a pierdut viaţa s-a înrolat ca soldat prin contract, după serviciul militar. El a fost trimis în Siria cu Regimentul de sprijin aerian 906 de la Primorsko-Ahtarsk, la Marea Azov, situat în apropiere de satul său natal, potrivit investigaţiei Echipei de informaţii despre conflict, organizaţia care monitorizează cele două conflicte, apropiată bloggerului rus Ruslan Leviev.

Potrivit Echipei, acesta nu ar fi pilot, ci ar face parte din personalul care deserveşte aeronave.

Într-o conversaţie pe o reţea de socializare, o femeie care s-a prezentat drept o prietenă a militarului mort i-a spus lui Leviev că reprezentanţi ai armatei şi-au schimbat de două ori versiunea despre ceea ce s-a întâmplat, atunci când i-au informat pe părinţii tânărului despre moartea acestuia. Tânăra i-a mai spus bloggerului că au murit, de asemenea, alţi nouă militari.

Sursele ziarului au refuzat să ofere detalii şi au cerut să nu le fie publicate numele. Potrivit legislaţiei ruseşti, este o infracţiune să vorbeşti, să scrii sau să transmiţi informaţii despre victime militare ruse.