23:12:34 19.04.2024
Stiri

SFATURI // Alimentația echilibrată - sănătate și armonie

Interviu 25.10.2015 13:03 Vizualizări5051 Autor: Ziarul National


SFATURI // Alimentația echilibrată - sănătate și armonie

Campanie // Cultura alimentară - cultura modului de viață sănătos

În ultimul timp, auzim tot mai des apelul: „Alimentați-vă echilibrat! Alimentați-vă sănătos!”. Pentru a înțelege mai bine mesajul acestui îndemn, corespondentul nostru i-a solicitat un interviu dnei Luminița Suveică, nutriționist, medic-șef sanitar de stat al capitalei.

Doamnă Luminița Suveică, ce înseamnă o alimentație echilibrată și sănătoasă?

O alimentație sănătoasă înseamnă a consuma diferite produse ce aparțin grupurilor alimentare de bază: proteine, precum carnea, ouăle și legumele; lactate; fructe și legume; cereale, precum pâinea și pastele făinoase; grăsimi și dulciuri. Diversitatea produselor consumate este una dintre principalele reguli ale unei alimentații sănătoase.

Ce recomandări practice puteți oferi cititorilor noștri?

Eu insist asupra respectării celor cinci mese pe zi. Și prima recomandare, valabilă chiar de dimineață: Oricât de mult vă grăbiți la serviciu, nu ignorați dejunul. Prima masă aduce mari beneficii pentru organism: previne gastrita, ne dă energie pentru toată ziua, îmbunătăţeşte memoria, ajută să funcționeze creierul și nu ne îngrașă. Sfatul meu pentru toți este și să nu ignorați două gustări între cele trei mese de bază.

Dar ce să nu consumăm pentru ca să nu ne îmbolnăvim?

În primul rând, renunţăm la mâncarea procesată în favoarea celei naturale. Mâncărurile procesate îşi pierd în mare parte proprietăţile nutritive, iar aditivii alimentari fac ca aceste bucate să ne facă mult rău, otrăvind organismul nostru. Sfătuiesc gospodinele să fie atente la folosirea uleiului sau altor grăsimi: devine cancerigen când îl folosim a doua oară.

Permanent auzim de la ecrane apeluri: bea 2 litri de apă pe zi ca să fii sănătos! Dar nu fiecare poate bea atâta apă.

Corpul nostru are nevoie de hidratare. Pentru a avea o bună activitate a organelor interne și o piele catifelată, trebuie să consumăm zilnic minimum 1,5-2 litri de apă plată. Aceasta însă, nu înseamnă să bei toată cantitatea în acelaşi timp. Bea câte puțin pe parcursul zilei. Eu, de exemplu, ţin pe masa de lucru un pahar cu apă, din care beau permanent câte puţin.

Tot mai multe domnișoare și doamne urmează cure de slăbire, încercând astfel să fie în pas cu moda. Dieta e tot o nutriție?

A slăbi corect înseamnă a pierde fiziologic, în medie, 500 de grame săptămânal. Cei care pierd 3-7 kg într-un termen atât de mic au toate şansele ca în cea mai apropiată perioadă să adauge chiar şi mai mult. În plus, organismul devine epuizat şi se poate alege cu o mulţime de probleme de sănătate. Cultura sănătății pornește de la o alimentație corectă. Un om cult este un om sănătos.

PIRAMIDA ALIMENTELOR VARIAȚIE ȘI ECHILIBRU

(I.B.)


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md