Nume
Parola
Vizualizări: 1366
ELABORAREA POLITICILOR DE INTERES LOCAL, INTERMEDIATĂ DE CALM
23 Octombrie 2015 — Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a lansat Programul Pilot privind elaborarea politicilor publice de interes local. Întrunirea a avut loc în perioada 15–18 octombrie 2015 și a reunit reprezentanți ai celor 8 comunități selectate în cadrul proiectului.

Scopul Programului constă în elaborarea a 8 politici publice de interes local pentru 8 localități din Republica Moldova, corespunzătoare problemelor identificate ca prioritare, relevante, utile și care răspund nevoilor de dezvoltare economică și socială locală. La elaborarea acestor politici au contribuit atât experții formatori din România – Daniela Plugaru, Doru Cristian Bularda și Kristina Creoșteanu, cât și facilitatorii locali, care au lucrat nemijlocit în cadrul ședințelor de identificare și selectare a problemelor din fiecare localitate.

Prin implementarea proiectului, CALM și-a dorit să dezvolte cunoștințele, aptitudinile și experiența participanților privind:

- procesul de elaborare a politicilor publice, etapele şi caracteristicile acestuia, formarea agendei publice, a agendei instituţionale şi a agendei media, precum şi a interacţiunii dintre acestea;

- utilizarea instrumentelor şi tehnicilor pentru identificarea problemelor, formularea scopului şi a obiectivelor politicilor publice, analiza factorilor interesaţi (stakeholderi), identificarea alternativelor de politici publice, analize de impact și de risc, planificarea acţiunilor;

- facilitarea proceselor participative de elaborare și aprobare a propunerilor de politici publice de interes local de către facilitatorii locali din Republica Moldova.

La întrunire au participat câte 4 reprezentanți din fiecare localitate (inclusiv primarul localității sau viceprimarul), facilitatorii locali, experții formatori din România și partenerii de proiect.

Localitățile selectate în cadrul Proiectului ”Politici Publice Locale prin consens social – Politica Administrației Publice Locale de eficientizare a resurselor locale” sunt: Colibași, raionul Cahul; Crihana Veche. raionul Cahul; Băhrinești, raionul Florești; Calfa, raionul Anenii Noi; Capaclia, raionul Cantemir; Tomai, raionul Leova; Larga, raionul Briceni; orașul Edineț.

Programul Pilot este implementat de către Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locală (FPDL) din România, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României și UNDP Moldova.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă