12:32:08 25.04.2024
Stiri

Îngrijesc de copiii vecinilor. Li s-a rupt inima când i-au văzut în ce hal erau

Reportaj 23.10.2015 08:30 Vizualizări19743 Autor: Daniela Hadei
Îngrijesc de copiii vecinilor. Li s-a rupt inima când i-au văzut în ce hal erau


NOBLEȚE // A crescut cinci copii, care au astăzi familiile lor, a îngrijit doi bătrâni străini, iar de patru luni este mămică pentru trei frățiori rămași ai nimănui

Trei frățiori din satul Ignăței, raionul Rezina, au rămas în voia sorții, după ce mama le-a decedat, iar tatăl a căzut în patima beției. Primăvara trecută, într-o zi de mai, Sășuca, de numai doi anișori, și surioara sa Ionela, de cinci ani, murdari și aproape goi, plângeau pe prispa casei și o strigau pe mama să le aducă de mâncare.

Nici ei, dar nici Păvăluș, fratele lor în vârstă de 12 ani, nu știau că mămica lor tocmai murise pe patul de spital. Plânsul lor a fost auzit de toți vecinii, iar doamna Galina Șova nu a mai răbdat și a luat micuții la ea. „Am mers și i-am mângâiat, am venit acasă, am făcut o zeamă și le-am dus de mâncare”, își amintește astăzi femeia.

Martori la chinurile mamei

Cuminți, curați și așezați pe cuptorul cald din casa doamnei Galina. Așa i-am găsit pe cei trei frățiori, care de mai bine de patru luni îi spun „mămică” femeii care i-a luat din mâinile tatălui alcoolic și îi îngrijește ca pe propriii săi copii.

Cu bujori în obrăjori, Sășuca nu se mai dezlipea din brațele doamnei Galina, iar Ionela, Păvăluș și Galiușa, una dintre nepoțelele femeii, stăteau comod lângă sobă.

„Pe mama lor o chema Catea, o țin minte de când era mică. Ea a mai fost căsătorită, Păvăluș este din prima ei căsnicie, iar Ionela și Sășuca sunt din căsătoria cu Alexei. Trăiau tare greu, dar eu îi tot chemam și le mai dădeam de mâncare, căci copiii mei sunt toți peste hotare și mie îmi ajungea. Bărbatul ei o bătea de Doamne ferește, a distrus-o complet. El a dus-o cu zile în pământ. M-am îngrozit când copilașii îmi povesteau cum au văzut cu ochii lor când tata a legat-o pe mama cu o sârmă și a târât-o prin ogradă, iar Păvăluș a alergat la primărie să cheme polițistul. Doamne ferește”, ne povestește printre lacrimi doamna Galina.

Murdari și plini de păduchi

„M-au chemat de la primărie și mi-au spus că mama celor trei copilași a decedat la spital. I-am spus primarului că eu îi voi îngriji și m-am pornit după ei. Deja erau în casă, pe pat lângă tatăl lor, care stătea culcat și cu mâinile după cap. L-am întrebat atunci de ce nu le dă de mâncare, iar el a zis că nu are ce le da. I-am spus că îi iau la mine și, dacă vrea, să mă ajute. M-a ajutat. I-am adus acasă. Erau plini de păduchi, foarte murdari, dacă nu aveau săracii nici lumină în casă, căci și Catea, și Alexei iubeau paharul”, ne descrie situația doamna Galina.



În câteva ore, femeia i-a spălat, i-a tuns, le-a dat hăinuțe curate și i-a hrănit, iar cei trei frățiori s-au acomodat rapid în noua familie. „I-am ținut trei săptămâni la mine, până când, într-o zi a venit o soră de-a mamei lor, care a zis că vrea să-i ia la dânsa, în satul Țânțăreni. Bine. Apoi am aflat că ea mai avea opt copii, iar pe Păvăluș l-a luat pentru a-l pune la lucru și a sta cu oile. Au stat două săptămâni acolo, apoi i-am adus înapoi”, ne spune doamna Galina, care s-a ocupat și de toate rânduielile pentru înmormântarea mamei copilașilor.

Sășuca și vișina verde

Deși doamna Galina se gândea că mătușa copilașilor va avea grijă de ei și că micuții se află în mâini de încredere, într-un final i-a luat totuși la ea acasă.

„Când i-am adus de la mătușa lor, copiii erau iarăși plini de păduchi și mizerie. Între timp, a venit un cumătru de-al părinților lor și a zis că îi ia el în grijă, dar i-a ținut doar trei zile, apoi iar au fost luați de către mătușa lor din Țânțăreni. Într-o zi, i-am dat tatălui lor un sac de făină, un borcan cu cărniță, cartofi și i-am zis să mergem să le ducem la copii și să vedem ce fac. A mers și primarul. Eu am copt pâine, biscuiți, le-am luat mai multe. Când am ajuns acolo, ne-am îngrozit. O căsuță mică și o mizere de neînchipuit. Pe prispa casei, Sășuca stătea cu o vișină verde în mână, iar când m-a văzut, mi-a sărit în brațe și a început să mă pupe”, ne spune doamna Galina, vădit emoționată.

Din acea zi, cu sprijinul primarului și al asistentului social, cei trei frățiori s-au reîntors în casa doamnei Galina și nu au mai plecat niciodată. Tatăl lor biologic ar fi plecat la Moscova și nu a întrebat de mult timp ce-i mai fac copilașii.

Probleme grave de sănătate

Au ajutat-o vecinii și copiii, și așa mătușa Galina a găsit haine și rechizite pentru copii. Foarte curând, însă, dumneaei a observat că Păvăluș și Ionela au și probleme de sănătate.

Tușeau, erau foarte răciți. Ionela a stat în spital, era bolnavă de pneumonie, iar de acolo ne-au trimis la spital la Chișinău. Mi s-a spus că are lichid la cap. Mi-au dat o listă de medicamente. Le-am cumpărat și acum urmează tratament. Copilașii sunt bolnavi și răciți de mici, căci ei au trăit într-o casă de mizerie, fără lumină și fără nimic. Am fost la primar să solicit ajutor pentru Ionela, căci ne întreținem doar din pensia mea. Plus că și lemne mai multe trebuie să cumpărăm, căci mie și bărbatului ne ajungea puțin foc, dar cu ei mici trebuie să fac toată ziua focul. Primarul ne-a spus că nu sunt bani, dar vom mai solicita, măcar o indemnizație să primim. Sășuca nu vorbea deloc, doar îmi arata prin semne. Credeam că va fi mut, dar m-am chinuit cu el și iată acum vorbește. Nici Ionela nu prea vorbea. Pavel nu știe culorile, nu știe nici zilele săptămânii, căci nu a avut cine-l învăța. Vine fiica mea și face lecții adăugătoare. Și profesoara îmi spune că e slăbuț la lecții, dar vom lucra cu el”, ne mai spune doamna Galina.

Când vine bunelul acasă, cei patru copilași îi sar în brațe, iar Sășuca este cel care îi spune zilnic doamnei Galina că e cea mai frumoasă mămică.

Cinci copii biologici și cinci străini

Doamna Galina are 55 de ani și vine dintr-o familie cu zece copii, cinci fete și cinci băieți. Cinci copii a crescut și dumneaei, iar aproape șase ani a îngrijit și de doi bătrâni. În iunie curent i-a decedat unul dintre feciori, și așa se face că mătușa își crește și nepoțica, pe Galiușa, de numai zece ani.

„Băiatul mi-a murit pe data de 12 iunie, 16 zile l-am așteptat din Italia. În acea perioadă, au murit și bătrânii de care îngrijeam. Acum am grijă de acești trei copii și de nepoțică. Mi-am luat mângâiere. Bărbatul e toată ziua la lucru, iar eu sunt cu ei acasă”, ne spune mătușa, care a mai crescut un copil străin, pe Marcel, care are astăzi 20 de ani.

„Mama lui Marcel avea 14 ani când l-a născut, era în clasa a opta. Când a început a merge, copilașul era mereu pe drumuri și nimeni nu avea grijă de el. Într-o zi, fetele mele au venit și mi-au zis: Mămică, hai să-l primim pe Marcel să mănânce cu noi. L-au adus, avea hăinuțele și papuceii rupți. Eu l-am spălat, l-am îmbrăcat în haine de-ale fetelor și ne-am așezat la masă. I-am dat o farfurie de borș, el zice că mai vrea, i-am mai pus una, a zis că mai vrea, era lihnit de foame, săracul. L-am pus să se odihnească câteva ore, apoi i-am mai dat un pic de borș. Marcel a stat la mine patru ani, iar mama lui nu a mai dat de știre, nu l-a mai căutat. Am mers apoi la primărie și am făcut tutelă pentru el. Iată acum are 20 de ani și îl aștept din armată”, ne spune emoționată doamna Galina.

Acum, femeia vrea să facă tutelă și pentru cei trei copii, să meargă la spital cu Ionela și cu Păvăluș, care are și el o problemă de sănătate, iar de la anul, să-l înscrie pe Sășuca la grădiniță.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md