Nume
Parola
Vizualizări: 1397
Autoritățile locale din nordul Moldovei studiază procesul de organizare eficientă a serviciului de salubrizare în 12 localități din raionul Florești
Florești, 20 Octombrie 2015 — Primari și reprezentanți ai administrației publice locale din mai multe localități din nordul republicii s-au întrunit vineri, 16 octombrie 2015, în incinta Primăriei orașului Florești, unde au discutat despre oportunitățile de organizare a unui serviciu regional de management al deșeurilor solide bazat pe cooperarea intercomunitară, având ca punct de reper experiența a 12 Consilii locale din raionul Florești, care, acum un an, au creat și dezvoltă un asemenea serviciu în cadrul proiectului-pilot de dezvoltare regională „Îmbunătăţirea managementului deşeurilor solide în raionul Florești”, realizat de Agenția de Dezvoltare Nord (ADR Nord) și finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Participanții la eveniment s-au întrunit la inițiativa Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), cu suportul GIZ. Inițiativa CALM a fost susținută de ADR Nord și Primăria orașului Florești, care a găzduit evenimentul.

La ședință au participat Ion Bodrug, director ADR Nord; Viorel Furdui, director executiv CALM; autorități publice locale din localitățile implicate în implementarea proiectului și primari invitați din nordul republicii; Nicolae Rusu, director S.A. „Servicii Salubrizare Florești”; reprezentanți GIZ.

Viorel Furdui, director executiv CALM, a subliniat că rolul principal în dezvoltarea comunităților îi revine administrației publice locale. „Cooperarea noastră este un semnal foarte bun. Împreună avem foarte multe de făcut, mai ales în ceea ce privește dezvoltarea regională, mai ales în ceea ce privește promovarea diferitor forme de cooperare. Cooperarea intermunicipală trebuie să devină un obiect de studiu separat. Dar aceasta este doar o formă de cooperare. Sensul acestui fel de cooparare este mult mai larg. Mai trebuie să promovăm încă o formă de cooperare intermunicipală - orașele ca poluri de creștere. Anume toate orașele noastre trebuie să devină poluri de creștere”, a spus Viorel Furdui.

„Floreștiul este primul raion din Regiunea de Dezvotare Nord unde, în 12 localități, funcționează o societate pe acțiuni de salubrizare. Este foarte important ca cetățeanul să aibă cel mai înalt nivel de deservire în ceea ce privește serviciile comunitare de utilități publice. În acest context, cooperarea intercomunitară este acel element care poate contribui la îndeplinirea acestui important obiectiv la nivel regional”, a menționat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

La rândul său, Natalia Iachimov, consultant GIZ în domeniul descentralizării, gender și serviciilor publice locale, le-a transmis participanților la eveniment mesajul de salut din partea directorului de țară GIZ, Philipp Johannsen, și a mulțumit Primăriei orașului Florești și ADR Nord pentru că au susținut inițiativa CALM de a invita autorități publice locale ca să studieze exemplul cooperării inițiate în jurul orașului Florești pentru organizarea eficientă a serviciului de salubrizare. Totodată, în calitate de doctorandă în domeniul cooperării comunitare, Natalia Iachimov a prezentat conceptul cooperării comunitare și avantajele acesteia din perspectiva politicii de dezvoltare regională.

Igor Neaga, consultant regional GIZ din cadrul ADR Nord, a menționat că modelul de cooperare intercomunitară a permis ca serviciul de management al deșeurilor solide actual din Florești să fie extins în 9 localități. Totodată, consultantul regional GIZ a prezentat informații relevante despre etapele de instituționalizare a unui prestator regional de servicii publice.

La rândul său, directorul S.A. „Servicii Salubrizare Florești”, Nicolae Rusu, a vorbit despre etapele creării societății pe acțiuni pe care o conduce și despre unele dificultăți apărute ulterior.

În cadrul ședinței, primarii au adresat întrebări despre unele aspecte ce țin de organizarea și funcționarea eficientă a unui serviciu public la nivel regional.

Se estimează că, după implementarea proiectului „Îmbunătăţirea managementului deşeurilor solide în raionul Florești”, circa 39 de mii de locuitori din raionul Florești vor beneficia de un sistem comun de management al deșeurilor solide. Până în 2014, bugetul proiectului era calculat în comun cu un proiect-pilot similar de la Șoldănești-Rezina. Potrivit GIZ, din 2014, bugetul proiectului-pilot de gestionare a deșeurilor în raionul Florești, calculat separat, se cifrează la 1.499.367 de euro, bani alocați din sursele Guvernului Germaniei prin intermediul GIZ.

www.adrnord.md