02:17:36 29.03.2024
Stiri

Producătorii de conserve cer dreptate

Economie 17.10.2015 15:06 Vizualizări1667 Autor: Ziarul National
Producătorii de conserve cer dreptate


REVOLTĂ // Trei proteste au fost organizate într-o singură zi pentru a determina autoritățile să reacționeze la ilegalitățile investitorului ucrainean „TB Fruit”

Sute de angajați ai fabricilor de conserve din Ungheni, Florești și Cupcini, dar și simpli locuitori ai orașelor au ieșit pe 13 octombrie în stradă pentru a protesta față de neregulile pe care le admite în activitate fabrica de sucuri „TB Fruit”, construită în Parcul Industrial Edineț.

Oamenii învinuiesc Ministerul Economiei și autoritățile locale, reprezentate de membrii Partidului Democrat, că ascund ilegalitățile companiei ucrainene. În plus, producătorii autohtoni sunt îngrijorați că vor rămâne fără materie primă și vor falimenta, lăsând fără lucru sute de persoane. Protestatarii au cerut autorităților să intervină pentru că fabrica ucrainenilor activează ilegal și poate aduce daune societății, pentru că nu și-a perfectat nici acte pentru siguranța alimentelor, nici documentele necesare pentru protecția ecologică.

La fiecare dintre cele trei proteste au fost prezente sute de persoane. Oamenii au ieșit în stradă cu pancarte și au scandat „jos corupția”. Protestatarii învinuiesc autoritățile că ar fi avut o înțelegere tacită cu investitorul străin pentru a bloca producătorii autohtoni din industria conservelor. „Altfel cum se explică că închid ochii la toate neregulile fabricii „TB Fruit”? Aceasta a fost construită ilegal. Proiectul nu a trecut expertiza ecologică, nu a fost avizat de arhitectul-șef al raionului, nu are acte de dare în exploatare, dar cumpără mere și produce suc. Cred că nu achită nici impozite și vor face evaziuni cum au făcut și în Ucraina”, spune indignat domnul Dumitru, un bărbat care lucrează de două decenii la fabrica de conserve din Cupcini.

Au blocat traseul național

Protestatarii din Cupcini au blocat pentru jumătate de oră o porțiune din traseul național și au mărșăluit cerând să li se facă dreptate. Primarul orașului, Ivan Ostafciuc, a susținut manifestația, arătându-se și el indignat față de inacțiunile autorităților. Edilul le-a spus oamenilor că a depus în repetate rânduri interpelări la prim-ministru și la alte instituții de stat pentru stoparea construcției fabricii de sucuri din Parcul Industrial Edineț, dar nimeni nu a luat atitudine.

„În cinci ani de zile am organizat peste trei sute de acțiuni publice contra funcționarilor corupți. Acum iarăși este un act de corupție din partea unor așa-ziși investitori străini, care cu orice preț încearcă să distrugă producătorul autohton. Facem un apel către autoritățile locale și centrale să sisteze activitatea fabricii”, a cerut activistul Maxim Brăilă.

Trădare

Alături de protestatarii din Florești care au aceleași nemulțumiri față de fabrica „TB Fruit” a fost și președintele Asociației Producătorilor de Conserve, Ion Sandic. Acesta s-a plâns că Ministerul Economiei a luat decizii în defavoarea agenților economici care activează în R. Moldova de zeci de ani și riscă acum să falimenteze. „Guvernul nostru ne-a trădat. Ministerul a dat voie să vină o firmă străină și să facă business ilegal la noi”, a declarat Sandic.

Vorbind despre concurența neloială pe piață, directorul fabricii „Natur Bravo”, Ludmila Paladi, a atenționat că investitorul ucrainean a fost scutit de impozite și astfel ceilalți producători sunt dezavantajați. „Ei ne pun într-o situație financiară foarte grea. Noi nu putem ridica prețul la mere. Avem probleme pe piața conservelor și dacă nu vom activa nici pe piața sucului concentrat, falimentăm”, a adăugat Paladi.

Probleme ecologice

Activistul Maxim Brăila s-a arătat îngrijorat și de situația ecologică din Edineț după ce fabrica „TB Fruit” și-a început activitatea. Deși în documentele inițiale era indicat că fabrica va utiliza pentru cuptoare doar biomasă sau gaze naturale, acum folosește doar lemnul. „Fumul care iese din cuptoarele fabricii împânzește tot orașul. Locuitorii nu pot să respire. Apele reziduale unde ajung? Cred că în apele subterane sau în canalizarea centrală a orașului”, a spus indignat protestatarul.

Scoasă în afara legii

Chiar dacă autoritățile nu vor lua atitudine după protestele organizate de angajații fabricilor de conserve, vor fi obligate să se conformeze deciziei judecătorilor și să sisteze activitatea „TB Fruit”. Pe 23 septembrie curent, Curtea Supremă de Justiție a declarat ilegal concursul organizat în 2013 pentru selectarea rezidenților Parcului Industrial Edineț.

Magistrații au arătat că autoritățile au fraudat concursul și au promovat interesele ucrainenilor.Instanța de judecată a stabilit că Ministerul Economiei, aflat atunci sub conducerea reprezentantului Partidului Democrat, Valeriu Lazăr, a transformat concursul într-o farsă.

După decizia CSJ, Ministerul Economiei, condus acum de un alt reprezentant al aceluiași partid, va organiza rapid un nou concurs la care va putea participa iarăși investitorul ucrainean, astfel având posibilitatea să-și legalizeze afacerea. Nimeni nu poate garanta că în cadrul noului concurs nu se vor produce fraude similare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md