• Prima   /  Mass-media   /  Noutăţi  /  Moldovenii au dreptul la o pensie în Italia

    Moldovenii au dreptul la o pensie în Italia

     12.10.2015    9488 Accesări    

    Azi, 12 octombrie 2015, la Casa Naţională de Asigurări Sociale a avut loc întîlnirea Mariei Borta, Preşedinte CNAS, cu Antonio Bencivenga, responsabil de Convenţii Internaţionale a Institutului Naţional pentru Securitate Socială din Republica Italiană şi Nicola Savioli, Preşedinte al Patronatului ACLI (Asociaţia Creştină a Lucrătorilor din Italia). Părţile au făcut schimb de informaţii privind protecţia socială a cetăţenilor care activează legal în ambele ţări.

    În partea a doua a zilei a fost organizat un curs de instruire pentru angajaţii CNAS. Specialiştii italieni au povestit despre sistemul de securitate socială din Italia precum şi despre condiţiile de stabilire a pensiei pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova.

    Legea italiană prevede că străinii (inclusiv moldovenii) care au ajuns la vîrsta de pensionare de 66 de ani şi 3 luni (vîrsta de pensionare stabilită pentru anul 2015, iar pînă în 2018 aceasta va creşte pînă 66 de ani 7 luni), care au plătit contribuţii statului italian şi s-au repatriat (s-au întors în Republica Moldova) au dreptul la o pensie din Italia.

    Pentru ca perioada în care au activat în Italia să fie luată în calcul migranţii moldoveni reîntorşi urmează să-şi deschidă un cont la oricare banca din Republica Moldova şi să se adreseze la oficiul ACLI din or. Chişinău (Associazioni cristiane lavoratori italiani - Asociaţia Creştină a Lucrătorilor din Italia).

    Mîine, 13 octombrie, la CTAS Botanica, str. Burebista,108, va avea loc inaugurarea festivă a unui ghişeu informativ „Pensie italiană în Moldova”. În cadrul evenimentului factori de decizie ai CNAS, reprezentanţi ai Institutului Naţional pentru Securitate Socială din Republica Italiană  şi ai Patronatului ACLI (Asociaţia Creştină a Lucrătorilor din Italia) vor explica modul stabilirii pensiei italiene pentru lucrătorii migranţi din Moldova. La eveniment este invitată mass-media.

    Pînă în prezent nu există un acord între Republica Moldova şi Republica Italiană în domeniul securităţii sociale.

        Direcţia comunicare şi mass-media

     
Arrow Prev

             

             

Arrow Next
reset WAY cursor WAY contrast WAY Marire Font WAY Alb negru WAY Linkuri WAY